Dwars Op 66

Dwars Op #66 zomer 2019
1960 – Zuster Reinalda op
de NSU van Harry Hermans

Woonhuis van veldwachter van Werkhoven aan de Herenstraat 15

De man en de Messerschmitt
Bij Arthur Klaar aan de Herenstraat kon men vroeger ansichtkaarten kopen met Voorhoutse dorpsgezichten. Op één van deze ansichtkaarten zien we vanuit de Herenstraat de ingang van de Dr. Kuyperlaan in de eerste helft van de jaren zestig met een witte Messerschmitt op de stoep naast het hoekhuis op nummer 1. Daar woont de weduwe Annie Hermans-Jansen met haar zoon Harry jr. Harry is ‘import’ en krijgt liefst drie bijnamen. (Monique van Buul)

Jacoba van Beieren van Teylingen…
De Staten-Generaal laat onderzoeken of de stoffelijke resten van Johan van Oldebarnevelt nog te identificeren zijn. Deze, in alle opzichten grootse, staatsman wordt op 13 mei 1619 in ’s-Gravenhage (dat ook ’s-Hage werd genoemd) onthoofd. Zijn lichaam is vervolgens in de Hofkapel begraven. De vraag is of de resten, na de vele verstorende verbouwingen en de afbraak van de kapel in 1879, nog in de kelders terug te vinden zijn. De Historische Kring Voorhout heeft de voorzitter van de Eerste Kamer gevraagd om in deze zoektocht ook de stoffelijke resten van Jacoba van Beieren te betrekken. (Kees den Elzen)

De 5600 doden van de Junyo Maru
OO p 18 september 1944 vindt voor de kust van Sumatra een van de grootste scheepsrampen in de geschiedenis plaats. Deze catastrofe, waarbij zo’n 5600 mensen omkomen, is vreemd genoeg vrijwel onbekend. Alleen degenen die er op een of andere manier bij betrokken zijn, hebben er kennis van. Bij de ramp, nu dus 75 jaar geleden, zijn ook Voorhouters betrokken. (Kees den Elzen)

Een Voorhouter op ‘bevertganck’ in Noordwijkerhout
Soms zijn dingen niet wat zij lijken. U heeft dat vast wel eens ervaren. Het overkwam de schrijver bij het lezen van een passage uit de Dingboeken. In het woord Dingboek herkent u het Ding-deel als juridische term, denk aan kort geding. Vanaf 1588 was Noordwijkerhout hoofdvestiging van een baljuwschap met daarin ook Lisse, Hillegom en Voorhout. In de Dingboeken werden de zittingen van de rechtbank van baljuw en burgers vastgelegd. (Jan Duivenvoorden (Heeremenis))

Het Voorhout van Aad Vlasveld (II) Naar ‘de lering van het geloof’
Voorhouter Aad Vlasveld (1912-2002) heeft in 1990 herinneringen aan zijn jeugd op papier gezet. Aan de hand van de bewoners van de Dorpsstraat beschrijft hij hoe het toeging in zijn dorp aan het begin van de twintigste eeuw. De vorige aflevering is geëindigd met de wagen- en klompenmakers Jan en Kees van Sazen, die soms met een groot mes kwajongens achterna zaten. Nu maken we onder meer kennis met de dames Huijer en de meisjesschool, waarvan de zusters extra geloofslessen gaven aan niet altijd even rustige jongens. (Aad Vlasveld).

De Elsgeesterpolder en zijn molens
Watermolen Hoop Doet Leven doet eeuwenlang zijn werk in de Kamphuizerpolder in Rijnsburg. De almaar uitdijende bloemenveiling dreigt echter de wind weg te nemen waar de molen recht op heeft. Flora krijgt aan het eind van de vorige eeuw alleen nog vergunning voor verdere uitbreiding als de molen elders een geschikte plaats vindt. Zo wordt de waterrijke historie van de Elsgeesterpolder in Voorhout in 1999 verrijkt met een Rijnsburgse molen. (Kees den Elzen)

Voorhoutse Veteranen
In 2019 is het Veteranenboek Teylingen verschenen, geschreven door Voorhouter Joep Derksen. Het bevat de verhalen van 32 veteranen, van wie er veertien in Voorhout wonen. Voor Dwars Op heeft hij het verhaal van iedere Voorhoutse veteraan samengevat. Het Veteranenboek Teylingen is te koop bij boekhandel Primera of via www.zin-snede.nl.

De bruid die niet geboren was
Wanneer Tina van der Hulst in 1953 wil trouwen en voor de aangifte het gemeentehuis bezoekt, kan de gemeente haar geboorteakte niet vinden. De oorzaak is een ongeldige handtekening van een ambtenaar toen vader Sijme Heemskerk haar geboorte in november 1929 kwam aangegeven. Een vermakelijke soap rond een noodzakelijk document, met een gelukkige afloop. (Tiny Oostdam-van der Hulst en Monique van Buul)

Van Stationskoffiehuis tot café Boerhaave
Cornelis Paardekooper voert vanaf 1909 samen met zijn vrouw Anna van Steijn het Stationskoffiehuis aan de Herenstraat (toen Hoofdstraat geheten). Cor’s dochter Joanna Paardekooper huwt in 1937 met Willem Kerkvliet. Na een grondige verbouwing zetten zij de nering voort als Hotel Café Restaurant Boerhaave. De geschiedenis van een uitspanning, verteld door Cees Kerkvliet, kleinzoon van Cor Paardekooper. (Monique van Buul)

Van een houten muziektent naar een mobiel paviljoen
Van 1928 tot 1941 staat in Voorhout een houten muziektent tegenover het (voormalige) gemeentehuis aan de Herenstraat. Vanaf de oprichting van St. Cecilia is dit een droomwens, die na jaren van soebatten uitkomt. In de Tweede Wereldoorlog wordt de muziektent door onbekenden afgebroken. Formeel gesproken is niet bekend wat er met het hout gedaan is. In 2014 wordt, mede dankzij de opbrengsten van het jaarlijkse luchtkussenfestival, een nieuw, mobiel muziekpaviljoen in gebruik genomen voor heel Teylingen. (Monique van Buul)

Geen Rijnzicht maar Ruimzicht
Er is wat verwarring over de naam van de boerderij van Sijmen Heemskerk aan de Rijnsburgerweg. In de artikelen in Dwars Op 64 en 65 vertelt Tina van der Hulst-Heemskerk over de boerderij waar zij in 1929 geboren is. Die heet dan Ruimzicht, een naam waarvan zij meent dat die door haar vader aan de hoeve is gegeven. (Kees den Elzen)

Grote brand in bollenschuur bij P. van Reisen & Zonen
Op het adres Loosterweg 8 staat een monumentale bollenschuur. Monumentaal omdat hier een aantal historische elementen van behandelen en opslag van bloembollen bewaard is gebleven. De in 1925 gebouwde bollenschuur is recent gerestaureerd. De Historische Kring Voorhout heeft er scherp het oog op gehouden, omdat het een potentiële kandidaat voor de HKV Restauratieprijs betreft. Op maandag 1 juli dit jaar worden we echter opgeschrikt door een grote brand. Het is opnieuw een grote aanslag op het monumentale erfgoed van Voorhout. (Kees den Elzen)

En verder …

  • Dwarsdrijvers
  • Zusterbladen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.