De Dwarsdrijver

De Voorhoutse Dwarsdrijver eindelijk verbeeld

De Dwarsdrijver is nooit in beeldvorm tot uitdrukking gebracht. Wel bestond er een verhaal over een dwarsbalk en een Andreaskruis. Vroeger zou er een ‘soort’ dorpswapen met alleen een rood kruis zijn geweest. De Voorhoutse notabelen wilden dit wapen niet, het moest uniek zijn en de dorpelingen mopperden altijd op het wapen. Jarenlang zou het wapen in het oude Raadhuis hebben gehangen. Op 7 oktober 1818 echter is het Voorhoutse wapen door Koning Willem vastgesteld: één Andreaskruis met een blauwe dwarsbalk.

Is het waar dat de Voorhouters eeuwenlang die dwarsbalk in het wapen wilden, of waren Voorhouters echt eigenzinnig of lagen ze regelmatig dwars? Het bovengenoemde wapen zonder dwarsbalk is door de HKV nooit aangetroffen. Laten we het maar houden op de eigenzinnige Voorhouter.
Voor de Bartholomeuskerk staat sinds zondag 29 augustus 2010 een bronzen kunstwerk dat De Dwarsdrijver uitbeeldt. Van de negen tulpen wijst één tulp naar de zon, de andere acht wijzen naar de andere richting. Het kunstwerk brengt dus niet alleen de eigenzinnigheid van de Voorhouter tot uitdrukking, maar legt ook de relatie van Voorhout met de bollencultuur.  Het opschrijft van het kunstwerk luidt:
Tulpen zoeken hun weg naar de zon
Voorhouters zoeken hun eigen weg.

De Dwarsdrijver is ontworpen door Ad Haring en vervaardigd door Artihove in Bergschenhoek.
Het beeld is gesponsord door: Envipro Benelux B.V., Gemeente Teylingen, T.O.V./S.P.H. Voorhout, KWS, Woonstichting de Vooruitgang, STEK Wonen en Helios Management.

Aan de totstandkoming van de Dwarsdrijver werkten mee: René Datema, Emiel van der Hoeven, Hans Willemse en Leo van der Zon.