Dwars Op 65

Dwars Op #65 voorjaar 2019
Piet en Tina van der Hulst-Heemskerk op Groot Boekhorst
Ab Koomen ‘Een gewone man’.
Een leven met carnaval

St. Cecilia 100 jaar
Onder muzikale begeleiding is op 19 januari in het HKV Kenniscentrum de tentoonstelling 100 jaar St. Cecilia 1919-2019 geopend. Tien jaar geleden hebben Emiel van der Hoeven en André van Noort een prachtig boek geschreven: Hoor, daar komt de muziek…90 jaar St. Cecilia Voorhout. Met dank aan deze auteurs vatten we de 100-jarige geschiedenis van de Voorhoutse muziekvereniging voor u samen. (Monique van Buul en Marcel Foor)

Piet Berbée – raadslid, bollenkweker, bestuurder
Piet Berbée, bijgenaamd Witte Piet, is eind negentiende en begin twintigste eeuw een zeer actieve Voorhouter. Als succesvol bollenkweker en exporteur staat hij in 1895 aan de wieg van de lokale afdeling van de branchevereniging KAVB. Hij is in 1899 medeoprichter van de Voorhoutse IJsclub. Een jaar later is hij een van de initiatiefnemers om een harddraverij te houden tijdens de kermis. Piet is ook kassier van de Coöperatieve Onderlinge Spaar- en Voorschotbank. En in 1903 wordt hij lid van de gemeenteraad, wethouder en ambtenaar van de burgerlijke stand. Een verhaal over een dynamische man en zijn familie. (Kees den Elzen)

Ab Koomen ‘Een gewone man’
Op 7 mei 1946 ziet Ab Koomen het levenslicht aan de Boekhorstlaan. Na een leven van hard werken en veel plezier maken overlijdt hij op 1 augustus 2017. Enkele dagen later wordt in een afgeladen kerk afscheid genomen van deze markante man. Iedereen kende Ab en Ab kende iedereen. Maar wie was Ab nu écht? Daar komen we achter na gesprekken met familieleden en vrienden. (Joep Derksen)

Reünie Antoniusschool
De rooms-katholieke Sint Antoniusschool, zoals hij toen nog heette, heeft in 1987 zijn 65-jarig bestaan gevierd. Zoiets is dan meteen een mooie reünie van allemaal ‘echte’ Voorhouters. Bij die gelegenheid is deze fraaie foto gemaakt. De school is in 1922 opgericht als ‘katholieke jongensschool voor gewoon lager onderwijs’ en viert dus over drie jaar zijn 100-jarig bestaan. We zijn niet volkomen zeker dat alle namen hieronder juist zijn, en verwelkomen natuurlijk elke verbetering.

Een Voorhoutse van 100 jaar
Op 3 juli 2019 wordt ons oudste HKV-lid, mevrouw Ria van Reisen-Pannebakker, 101 jaar oud. Een leeftijd om bij stil te staan. Er zijn niet veel Voorhouters die de eeuw mogen passeren. Hoewel Ria is geboren in Hazerswoude-Dorp, heeft zij er inmiddels (meer dan) een mensenleven Voorhout op zitten en kun je haar met recht een echte Voorhoutse noemen. (Anneke van Klink-Kraakman en Monique van Buul)

Petrus Johannes van Dijk. Slachtoffer in kamp Rees
De HKV heeft in 2016 in samenwerking met de gemeente Teylingen het initiatief genomen om de namen van alle Voorhoutse slachtoffers van oorlogsgeweld op het herdenkingsmonument te plaatsen. Zo proberen we de slachtoffers voor zover mogelijk een gezicht te geven. Met de herdenking van 4 mei op komst beschrijven we deze keer het korte leven van Piet van Dijk, wiens naam ook op het monument op het Raadhuisplein is vastgelegd. (Kees den Elzen)

Het boerenleven op Groot Boekhorst
In Dwars Op 64 vertelde Tina van der Hulst-Heemskerk over haar jeugd op Hoeve Ruimzicht aan de Rijnsburgerweg. Deel II beschrijft haar verhaal als boerin na haar trouwen met Piet van der Hulst van Groot Boekhorst. Dit is de volgende in de historische boerderijenlijn die op de nominatie staat om te worden gesloopt. De boerderij zou zijn gebouwd op de fundamenten van het klooster Boekenburg, ook wel Boekhorst of Boekhorstenburg genoemd. (Monique van Buul)

Het Voorhout van Aad Vlasveld (I). De stille Dorpstraat
Adrianus Johannes Vlasveld komt op 20 december 1912 in Voorhout ter wereld. Hij trouwt in Voorhout, brengt er zijn gezin groot en overlijdt hier op 19 maart 2002. In de herfst van zijn leven, in 1990, zet hij zijn herinneringen aan het Voorhout van zijn jeugd op papier. In samenwerking met zoon Peter en voorzien van wat redactionele aantekeningen nemen we u graag in drie afleveringen mee naar Aads Voorhout in de vorige eeuw. (Aad Vlasveld).

Kroniek Voorhout 2018
(Jan-Piet Does)

Leo van der Zon, machtigste Bollenstreker van 2018
Leo van der Zon is door het zakentijdschrift Into Business postuum uitgeroepen tot de machtigste Bollenstreker van het jaar 2018. Voor het eerst krijgt iemand die overleden is deze eretitel. Leonardus J.P. van der Zon wordt op 3 februari 1958 in Lisse geboren. Hij woont aan de Engelselaan in Voorhout als hij op 29 januari 2018 in het LUMC te Leiden overlijdt.

En verder …

  • Dwarsdrijvers
  • Wie is Wie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.