BNS en Broeders met blauwe koorden

Bisschoppelijke Nijverheidsschool (BNS) en de Broederscongragatie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten.

De Broederscongregatie van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten, ook bekend als Broeders van Amsterdam en Broeders met de Blauwe Koorden, is een rooms-katholieke congregatie. De congregatie werd op 20 september 1851 opgericht te Amsterdam. Oprichters waren de priesters P.J. Hesseveld en A. Frentrop. Pater Frentrop was betrokken bij de eerste vestiging buiten Amsterdam, en wel landbouwkolonie “Sint-Aloysius” in de buurtschap Heibloem bij Heythuysen in 1852. Daarna breidde de congregatie zich naar meer plaatsen in Nederland uit, terwijl missiewerk in China, Indonesië en Canada werd verricht. De hoofdtaak van de broeders bestond uit onderwijs en opvoeding, in het bijzonder aan de kansarme jeugd.
Tot de Nederlandse plaatsen waar ze gevestigd waren behoren: Amsterdam, Baarn, Beverwijk, Borculo, Broekhuizen, Den Haag, Geldrop, Harreveld, Hees, Heibloem (Kloosterboerderij Heibloem), Leiden, Lisse, Meerveldhoven, Nederweert, Nijmegen, Noordwijkerhout, Rotterdam, Tilburg, Tubbergen, Voorhout, Warmond, Wellerlooi, en Wolvega.

In Voorhout vestigen de broeders zich in het oude klen-seminarie Hageveld en kennen we sinds 1923 het Sint Majella Gesticht, de Bisschoppelijke Nijverheidsschool (later KTS) en de Landbouwwinterschool.

Uitgebreide informatie
BNS leerlingen 1924-1975
Broedersnamen en bestuursleden St. Aloysius
Leraren St. Aloysiusstichting 1891-1992
Leerlingen Landbouwwinterschool 1927-1952
Deportatie Broeders 1940-1945 (Ad Deutekom 2019)