Holocaustmonument Levenslicht onthuld

Burgemeester Carla Breuer, wethouder Arno van Kempen, bestuursleden van de HKV en veteranen van Teylingen. (Foto’s: Gerard van Steijn)

Zondag 30 januari onthulden burgemeester Carla Breuer en wethouder Arno van Kempen op het Raadhuisplein voor het Herdenkingsmonument het Holocaustmonument. Daarna legden zij bloemen. Ook de Veteranen van Teylingen legden bloemen, waarna een minuut stilte volgde. Het monument stelt een bloem voor met daarin de stenen uit 2020.

Ton Wolvers: “Welkom aan u allen.
We zijn hier bij elkaar om de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust te herdenken. De Nationale Holocaust Herdenking (voorheen Auschwitzherdenking) vindt elk jaar plaats op de laatste zondag van januari. Vanaf vandaag ook in Voorhout.
Vandaag is de overhandiging van dit Holocaustmonument aan de Voorhoutse gemeenschap. Dit monument is ontworpen en gemaakt door de heer Niek van Dam. Bij dit Holocaustmonument zal een tegel geplaatst worden met een QR-code waarmee iedere bezoeker het bijbehorende verhaal kan lezen. Na een woord van burgemeester Carla Breuer zal zij samen met wethouder Arno van Kempen een bloemstuk bij het Holocaustmonument leggen. Het tweede bloemstuk zal door de veteranen en leden van de Historische Kring Voorhout worden gelegd. Na het leggen van het bloemstuk zullen we 1 minuut stilte in acht nemen.
Graag geef ik het woord aan burgemeester Carla Breuer.”

“Begin 2020 werd in Rotterdam het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht onthuld. Een cirkel met een doorsnede van twintig meter, gevuld met 104.000 stenen. Dat aantal was niet zomaar gekozen. De stenen stonden symbool voor 104.000 levens: de Nederlandse Joden, Roma en Sinti die slachtoffer werden van de Holocaust.

Het monument was maar tijdelijk in zijn geheel te zien: kort na de onthulling werden de stenen verspreid door het land. Zo kregen tal van gemeenten hun eigen monument. Ook wij hier in Teylingen.

Ik herinner mij nog goed die bijzondere avond van 26 januari 2020 waarop dat monument vorm kreeg, hier op het Raadhuisplein. De indrukwekkende stoet van inwoners die aan kwamen lopen met hun stenen, om deze vervolgens achter te laten in een kleine cirkel. Het blauwe licht dat de stenen elke paar seconden deed oplichten, waarna het weer uitdoofde. Als een ademhaling in licht. Het Levenslicht.

Het monument was in al onze dorpen één avond te zien. Daarna werd het ontmanteld – tot nu. De Oranje Vereniging Voorhout en heer Niek van Dam hebben het initiatief genomen om een blijvend Holocaustmonument te ontwerpen. Hierin is een deel van de stenen gebruikt die wij in 2020 officieel in ontvangst namen.

Elk van de 104.000 stenen van toen staat voor een leven dat voortijdig is afgebroken. Een leven van een man of vrouw, een kind soms nog. Iemand met talenten en dromen. Iemand met vrienden en geliefden.

Iemand als Fritz Hirschfeld, die tijdens de oorlog een poosje in Huize Agnes woonde, maar in 1944 werd omgebracht in Auschwitz. Voor hem legden we vorig jaar een struikelsteen in de stoep. En met dit Holocaustmonument is er nog een plek gekomen waar wij stil kunnen staan bij de mensen die zijn opgepakt en weggevoerd, om nooit meer terug te keren in onze dorpen.

Laten we de verschrikkingen nooit vergeten.”

Carla Breuer, burgemeester van Teylingen.

26 januari 2020: Opdat Wij Nooit Vergeten. Onthulling van het tijdelijke Holocaust monument.
Met het monument dat tegelijk in 170 gemeenten geplaatst is, worden de 104.000 slachtoffers,
Joden, Roma, Sinti en andersdenkenden, van het nationaal socialisme herdacht.