Gastlessen voor groepen 8

De HKV houdt de herinnering aan de oorlog levend

De Historische Kring Voorhout (HKV) houdt de herinnering aan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog levend. In de periode voor de nationale 4 en 5 mei herdenking zijn er door een drietal vrijwilligers, Henk Vink, Kees den Elzen en Floor Verhaegen, evenals in 2017 gastlessen gegeven aan de Voorhoutse basisscholen. Aan de leerlingen van acht groepen acht werd verteld wat de directe consequenties waren van dit wereldwijde conflict voor de inwoners van Voorhout. Vanaf de mobilisatie in augustus 1939, waarbij veel jongemannen, zonen, broers, echtgenoten en vaders opgeroepen werden om zich te melden voor de verdediging van het vaderland. De Duitse inval met de Voorhoutse slachtoffers, de evacués, de onderduikers, de inkwartiering van Duitse militairen, dat allemaal had grote invloed op het leven van Voorhout, dat toen ongeveer 3500 inwoners telde. Maar ook de distributie, de klokkenroof, de avondklok en de gaarkeuken in de toenmalige Bisschoppelijke Nijverheidsschool (BNS) aan de Leidsevaart geven een beeld van de oorlog. De inval, executies en bombardementen eisten ook Voorhoutse slachtoffers.

De bevrijding kwam met optochten en bevrijdingsfeesten. De bevrijding die op 5 mei herdacht wordt. Maar we vieren de bevrijding niet nadat we de slachtoffers herdacht hebben, burgers en militairen die door oorlogsgeweld of bij vredesoperaties om het leven zijn gekomen. Sinds vorig jaar staan alle veertien slachtoffers op het vernieuwde monument op het Raadhuisplein. Tijdens de herdenking op 4 mei om acht uur ’s avonds zullen vertegenwoordigers van de groepen acht waar de gastlessen gegeven zijn, bloemen leggen namens alle leerlingen.

De HKV biedt na de gastlessen de leerlingen een speciaal tijdschrift aan de Dwars Op Junior waarin verhalen over Voorhouters tussen 1940 en 1945 staan. Daarmee geeft de HKV ook inhoud aan het thema van de National Herdenking ‘Geef vrijheid door’.