15. “Dit jaar is hij weer mooier…..”

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: “Dit jaar is hij weer mooier…..”

Het Sterre- of ook wel Rommelpottenlied wordt óók in de oorlogsjaren en daarna tot ver in de jaren vijftig gezongen door vader Jeroen Koelewijn en zijn twee zoons Nico en Gerard. Van één van de jongens is het gezicht zwart geschminkt.
Koelewijn heeft een grote prachtige met lichtjes voorziene ster die kan draaien. Elk jaar heeft hij een nieuwe. Koelewijn: “Dit jaar is hij weer mooier.” Met de draaiende ster trekken vader en zoons door de straten van Voorhout en bellen bij verschillende adressen aan. Zij gaan ook naar Leiden. Indien de bewoners van het huis waar zij aanbellen het op prijs stellen, komen vader en de jongens Koelewijn naar binnen.
Het optreden moet in de buurt van een stopcontact plaatsvinden. Peter Vlasveld: “Bij ons thuis in de Boerhaavestraat en de Boekhorstlaan komen ze diverse malen op bezoek. Na het zingen van de eerste twee regels van het derde couplet, wordt de ster stilgehouden en aan het einde van het vierde couplet wordt de ster weer in beweging gebracht.”

De Koelewijns zingen om de beurt de coupletten één tot en met vijf. Het laatste couplet zingen ze gezamenlijk. Na het zingen bieden de bewoners van het bezochte huis wat geld aan, waarop vader Koelewijn (met zijn zware stem) “Dank u wel,” of “dank u beleefd,” zegt. Direct daarna vertrekken de zangers naar een volgend adres.

Peter Vlasveld: “Ik was er destijds telkens van onder de indruk, ook al omdat ik niet goed begreep hoe dat met die verlichting werkte. Samen met mijn broers Niek en Ton heb ik ook zo’n ster gemaakt, ook met een lichtje erin; slechts één, een fietslampje werkend op een batterij.”

Replica. Vervaardigd door de gebroeders Van Dam.
Het Sterre- of Rommelpottenlied
Hier komen wij heeren, met onze sterre
Wij zoeken Herodes, de koning van verre
Wij kwamen al voor Herodes zijn deur
Herodes de koning kwam zelver veur
——————————————————-
Herodes de koning sprak met een vals hart
‘Hoe komt er de jongste van drieën zo zwart?’
Hij is er wel zwart, maar toch bekend
Hij is er de jongste uit Oriënt.
——————————————————–
Hij is er de jongste uit verre landen
Waar alle de sterren zo stille staan branden
O sterre sta stil, verroer je niet meer
Het is er een teken van God de Heer
——————————————————
Het is er een teken uit verre landen
Waar alle sterren zo stille staan branden.
O sterre je moet er zo stille niet staan
Je moet er met ons mee naar Bethlehem gaan
———————————————————–
Naar Bethlehem die schone stad
Waar Maria met hare klein Kindeke zat
Hoe kleiner Kind, hoe groter God
Waar alle Joden mee hebben gespot
————————————————————–
Wij hebben gezongen al voor dit huis
Geef ons er de penning al met een goed kruis
Al is het geen kruis, laat het wezen een munt
Geef ons er de penning, die gij ons gunt.

 

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.