16. Carnaval Ons Belang

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Carnaval Ons Belang

 

Op last van de bezetter is het verboden dat licht buiten zichtbaar is. De reden is om vliegtuigen van geallieerden geen ‘bakens’ op de grond te bieden.

Philips gaat verduisteringslampen (Protectorlampen) produceren. Gloeilampen van donker, niet licht doorlatend glas met alleen aan de onderzijde een klein deel helder glas, waar door het licht van de lamp recht omlaag schijnt. Deze maatregel geldt niet alleen voor gebouwen, maar ook voor schepen.

 

Voor de oorlog voer binnenvaartschipper Arie van Stijn, de vader van Annie Kortekaas-van Stijn, uit Warmond mest naar tuinders in Aalsmeer. Gedurende de oorlogsjaren brengt hij allerlei vrachten en in het laatste oorlogsjaar vaak aardappelen naar de ‘hongergebieden’ in West-Nederland. Waarschijnlijk ook eenmaal naar de BNS. Deze lamp komt van zijn boot Ons Belang en is een verduisteringsboordlicht. Het bijzondere van de lamp is dat deze niet reageert op de deining van de boot. De speciale ophanging van de lamp zorgt voor een stabiele horizontale uitstraling van het licht.

In dit boordlicht, genaamd Carnaval, brandt een gewone kleine lamp van 12 volt. Onder een hoek van 35 graden staan rond de lamp een rood en een groen glaasje. Het gekleurde licht wordt door de kleine spleten bovenaan spaarzaam verspreid en bak- en stuurboord zijn nog net zichtbaar.

De losse lamp is een speciale verduisteringslamp.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.