17. Verboden voor Joden met gele ster

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Verboden voor Joden met gele ster

Kort na de Duitse inval neemt de bezetter de eerste van een reeks anti-joodse maatregelen. Stap voor stap worden joden geïsoleerd van de rest van de bevolking van ons land.

Vanaf 1941 worden de joden geweerd uit openbare gelegenheden. Er verschijnen daar steeds meer borden met Voor Joden verboden.

Dit bord staat aan de Leidsevaart ter hoogte van de Noordwijkerhoekbrug, nabij het daar gevestigde café Schoonzicht. Ook bij de Bonte Koe en café Paardekooper (Boerhaave) staan deze borden.

Op last van de bezetter sloopt, om strategische reden, in januari 1943 aannemer Vester aan de Voorhoutse zijde van de brug de woningen van Willem Langeveld, Dorus Langeveld en Jan van Kampen. Ook moet café Schoonzicht van Jan Compier verdwijnen.

Vanaf 3 mei 1942 moeten alle joden vanaf zes jaar zichtbaar op hun kleding een zogenaamde jodenster dragen. Zo’n ster moeten ze zelf aanschaffen voor vier cent en het kost ze ook nog een textielpunt.

Aan de broeder-overste van de BNS stuurt de Joodse Raad een aantal van deze jodensterren ten behoeve van joodse leerlingen. Enkele weken later al volgt een rappel, omdat het geld en de textielpunten nog niet aan het bureau van de Joods Raad zijn toegestuurd.

In de BNS duiken gedurende een deel van de oorlog 14 joden onder.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.