14. Dagboeken van Cootje Nijssen-Prins

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Dagboeken van Cootje Nijssen-Prins

 

 

Gedurende de oorlog houdt de 52-jarige Cootje (Jacoba Maria) Nijssen-Prins van de Prinsenweg dagboeken bij.

Het zijn drie schriften waar Cootje niet altijd datums in vermeldt.

Op gezette tijdens schrijft Cootje over de voedselvoorziening bij de familie en in het dorp. Uit de dagboeken blijkt, dat de situatie in Voorhout niet echt heel slecht is geweest, dat in tegenstelling tot die in de grote steden.

Oktober 1944
Er komen heel veel mensen aan de deur om iets te ruilen voor eten. We ruilden een overall voor Leen voor 25 kilo bruine bonen. We zijn nog acht weken van de kortste dag af en heel Noord-Holland zit al zonder stroom, dus zonder licht. Wij hebben warempel onze eigen centrale in huis.
Er kwam iemand uit Den Haag, iemand die ook honger had, met licht batterijtjes. Die man wist dat de Prinsenweg zonder licht zat en nu kwam hij ons die instrumentjes aan bieden. Nu voor de keuken is het een oplossing een heel klein pitje boven de tafel en een z.g. pottenkijker boven het minituur fornuisje. Je hebt er net zoveel licht van als van een kaars.

De dagboeken bevatten ook veel andere informatie en zijn een zeer waardevol tijdsdocument.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.