Commissaris van de Koning, Jaap Smit, bezoekt tentoonstelling in Voorhout

Vrijdag 1 mei bezocht de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 25 Voorhoutse voorwerpen en meer in de Tuinzaal van de Roef. Bij gelegenheid van 70 jaar Vrijheid heeft de Historische Kring Voorhout (HKV) het initiatief genomen om een tentoonstelling in te richten over oorlog en bevrijding in Voorhout.

 

De Commissaris van de Koning in Zuid Holland, Jaap Smit, vereerde aan het eind van de dag deze tentoonstelling met een bezoek. HKV-voorzitter Cok van Steijn sprak in zijn woord van welkom over het initiatief en de totstandkoming van deze bijzondere happening. Hij memoreerde het feit dat de HKV iets speciaals wilde doen voor de inwoners van Voorhout en daarbuiten ter gelegenheid van de 70 jaar Vrijheid. Inspiratiebron voor de HKV was de tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal, De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen. Een tentoonstelling welke op 4 februari 2014 is geopend door Koning Willem-Alexander. Werd destijds Rotterdam onder andere de knikkerdoos van Anne Frank getoond, de tentoonstelling in Voorhout neemt je mee van mobilisatie tot bevrijding en dat aan de hand van 27 voorwerpen die de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Voorhout letterlijk en figuurlijk gezicht geven. De tentoonstelling in Voorhout werd vorige week geopend door mevrouw Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. “Daar waar het kabinet zich druk maakt over bed, bad en brood willen wij de bevolking van Voorhout terug laten gaan naar die speciale periode van toen en dat als een les opdat het nooit meer zal gebeuren,” sprak Van Steijn vanuit zijn hart. Commissaris Smit had veel waardering voor het vele werk dat door de vrijwilligers van de HKV is verricht. Indrukwekkend hoe je de geschiedenis vorm kan geven in simpele voorwerpen waaraan prachtige verhalen kleven, schreef Commissaris Smit in het gedenkboek. “Ik hoop dat velen met mij zullen genieten van deze unieke verzameling voorwerpen die je aan het denken zet.”    

Op de avond van Dodenherdenking, 4 mei, is een extra opening, zodat vele belangstellenden de gelegenheid hebben om de tentoonstelling nog te bezoeken.
De tentoonstelling is geopend t/m 5 mei a.s.

 

 

Foto boven: Commissaris Jaap Smit, Cok van Steijn en Peter Vlasveld bewonderen de ster van Jeroen Koelewijn.
Links: Gerard Koelewijn bij de Drie-Koningenster van zijn vader. “Dit jaar is hij weer mooier…”