Joan Leemhuis-Stout luidt de door de Duitsers gevorderde klok

Tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 25 Voorhoutse voorwerpen en meer

Vrijdag 24 april opende de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, mevrouw Joan Leemhuis-Stout, in de Tuinzaal van de Roef, St. Bartholomeuskerk, de HKV tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 25 Voorhoutse voorwerpen en meer. Na het luiden van de oude klok van het gemeentehuis, welke in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers was gevorderd, verklaarde zij de tentoonstelling voor geopend. De complete metamofose van de Tuinzaal overviel alle genodigden. “Dit is Klein Rotterdam; dit is professioneel.” En “Wat is dit mooi.” Waar een klein dorp groot in kan zijn.

In de sfeervolle Kapelzaal van de Bartholomeuskerk heette HKV-voorzitter Cok van Steijn op zijn geheel eigen ongedwongen wijze de gasten, waaronder ambachtsheer Coster van Voorhout met zijn vrouw, mevrouw Joan Leemhuis-Stout en wethouder Kees van Velzen, van harte welkom. Namens de gemeente sprak Kees van Velzen over het bewaren en doorvertellen van de verhalen binnen Voorhout.
Mevrouw Leemhuis sprak over de taken van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Eén daarvan is het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Comité draagt daarnaast zorg voor de organisatie van de nationale activiteiten op 4 en 5 mei, inclusief de coördinatie van de Bevrijdingsfestivals, maar ook voor educatieve projecten zoals het Nationaal Aandenken en Adopteer een monument, het ontwikkelen van massamediale campagnes en het verzamelen en beschikbaar stellen van kennis, bijvoorbeeld over oorlogsmonumenten en herdenkingen in het land. Het Nationaal Comité werkt daarbij samen met tal van lokale, provinciale en nationale partijen. Mevrouw Leemhuis: “Verhalen vertellen, daar gaat het om. Verhalen geven ‘een gezicht’ aan gebeurtenissen. Groot- of kleinschalig, dat maakt niet uit. Overdragen aan volgende generaties is daarbij het doel.”

Met het luiden van de uit 1906 daterende en in 1943 door de Duitsers gevorderde klok van het gemeentehuis opende mevrouw Leemhuis de tentoonstelling. Tijdens de rondleiding werd zij bijzonder verrast door een uniek Nederlands voorwerp. Van de tentoongestelde Carnaval had zij nog nooit gehoord. De Carnaval is een verduisteringsboordlicht en komt van de boot Ons Belang van schipper Arie van Steijn. De lamp is eigendom van de HKV. “De Historische Kring Voorhout verdient een groot compliment voor dit initiatief.”

Als voorbeeld voor de Voorhoutse tentoonstelling diende de grote tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Rotterdamse Kunsthal begin 2014. De eenvoud van voorwerp, foto en verhaal lieten een diepe, zeer krachtige, indruk achter. Dat moest ook in Voorhout kunnen. De opzet is geslaagd. De organisatoren, Peter Vlasveld en Emiel van der Hoeven, noteerden heel veel complimenten over de professionaliteit van de tentoonstelling en de geoliede openingsbijeenkomst.