Inloopavond overweldigend succes

De Inloopavond, voor de eerste maal in het op 10 april geopende Historisch Centrum in Park Overbosch, was een overweldigend succes. Meer dan 50 Voorhouters wilden het nieuwe onderkomen met eigen ogen aanschouwen. Enige uren voor de Inloopavond opende burgemeester Sander W.J.G. Schelberg samen met Ruud Neuteboom, voorzitter van de Ondernemersvereniging Voorhout (TOV), het Historisch Centrum in Park Overbosch. De ruimte kwam tot stand met de geweldige medewerking van woonstichting Vooruitgang.

                    

Ruim voor half acht meldden zich de eerste belangstellenden. Zij bezichtigden de diverse ruimtes, depot, stijlkamer en de ontvangstruimte annex bibliotheek, en genoten van de vele honderden foto’s. Uitgebreide discussies en blijken van herkenning over wie er nu wel op die foto’s staan, waren niet van de lucht. Diverse correcties op de bijschriften waren het gevolg. Uit het boekje met totaal onbekende foto’s werd er slechts één herkend. Devereniging beschikt inmiddels over acht albums met foto’s en een separate alfabetische ingang op de foto’s. Meerdere albums volgen. In het ‘depot’ was het bijzonder druk. Tientallen losse foto’s gingen van hand tot hand. Een van de bezoekers overhandigde de vereniging tientallen Voorhoutse ansichtkaarten, familiefoto’s en persoonlijke documenten. “Mijn kinderen hebben geen belangstelling. En wat gebeurt er mee, wanneer ik er niet meer ben?“ Dat laat zich raden…. het grote ronde archief. “Dat is heel herkenbaar,” aldus Emiel van der Hoeven, die heel gelukkig is met deze fantastische aanwinst. “Stuk voor stuk juweeltjes. Een voorbeeld voor de Voorhoutse inwoners.” Het geheel wordt als collectie opgeborgen en beschreven.

Voorafgaand aan de officiële opening bezochten de bewoners van Park Overbosch de HKV-ruimte. In zijn openingswoord sprak voorzitter Frans van der Geer over “een historisch moment op deze historische dag” en over de burgemeester van Voorhout. Wishful thinking? Aansluitend onthulde burgemeester Schelberg samen met TOV-voorzitter Voorhout Neuteboom, door het verwijderen van de Voorhoutse vlag de jongste aanwinst van de HKV: het vaandel van de R.K. Middenstandsvereniging De Hanze. Daarmee was het Historisch Centrum geopend. De Hanze is opgericht in 1918, het vaandel (op initiatief van de grootvader van wethouder Kees van Velzen) stamt uit 1930. In de nieuwe Dwars Op wordt de geschiedenis van het vaandel uitgebreid beschreven. De HKV ontfermde zich tevens over het archief van de Hanze.
De ruimte is beschikbaar gesteld door woonstichting Vooruitgang. De inrichting van het centrum kwam tot stand door een schenking van het meubilair van de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk en een particulier. Het bestuur beraadt zich over de openingstijden van het nieuwe centrum en de mogelijkheid van Inloopochtenden.