Archief blijft in Lisse

Het archief van de gemeente Lisse blijft helaas op de plaats waar het nu is: in de kelder van het gemeentehuis. Een gemiste kans om het archief over te brengen naar het Regionaal Archief Leiden (RAL) De gemeente vraagt zich af of het voor de bewoners van Lisse een voordeel is om naar Leiden te moeten reizen voor archiefonderzoek. Ja, een volmondig ja, dat is het zeker wel! Eén van de HKV-bestuurders, tevens amateur-historicus, spreekt uit ervaring. Het gemeentehuis is voor hiostorisch onderzoek veelal overdag geopend. Een tijdstip dat voor deelnemers aan het arbeidsproces een onmogelijk tijdstip is. Het RAL is ook op zaterdagochtend open. Daarnaast bevinden zich in het RAL de archieven van onder meer Noordwijk, Sassenheim, Hillegom, Voorghout, Rijnsburg, Katwijk en Voorhout. Het is bewezen dat door de centralisatie meer in de verschillende archieven onderzoek wordt verricht. Zij overlappen elkaar. De streekhistoricus moet sowieso naar Leiden.