Overweldigende belangstelling Bevrijdingstentoonstelling HKV

Bijna 1100 belangstellenden bezochten van 24 april tot en met 5 mei in de voormalige winkel van Jansen Mode (nu Art-Inez) in de Herenstraat de tentoonstelling 65 Jaar Bevrijd van de Historische Kring Voorhout.  Hun reacties waren lovend.

Het aantal bezoekers aan de Bevrijdingstentoonstelling op 5 mei, op een unieke locatie in het hart van Voorhout, overtrof met ongeveer 450 bezoekers en een zeer druk bezochte Herenstraat ruimschoots het aantal van Koninginnedag. Het was zo druk dat de aanwezige HKV-bestuurders in de ochtend besloten de tentoonstelling de hele dag open te houden.
Aan het begin van de eerste week bezochten de groepen 7 en 8 van de basisscholen de tentoonstelling. Het is verbazend hoeveel de jeugd van de Tweede Wereldoorlog afweet. Naast veel vragen vertelden zij dat hun opa of oma nog oorlogsmateriaal in het bezit had. De zondagmiddag werd onverwachts een reünie van oud-Voorhouters.

De unieke bevrijdingsrok, de afscheidsbrief van Frans van den Berghe uit 1942 en de foto’s van de bevrijdingsoptocht van 7 augustus waren de
topstukken van de tentoonstelling. Op de 46 foto’s van de bevrijdingsoptocht herkenden velen hun familieleden. Hun namen zijn een welkome aanvulling op de leemtes bij de HKV. Daarnaast trok ook de Voorhoutse tabaksteelt in de oorlog veel belangstellenden. De elf dagen durende tentoonstelling, die dagelijks geopend was, werd door bijna 1100 belangstellenden bezocht. Het bestuur van de HKV is zeer tevreden met dit overweldigende aantal. Uit de gesprekken met bezoekers kwam regelmatig naar voren dat zij zich zorgen maken over hun oude documenten, foto’s, boeken en andere papieren. Hun kinderen hebben daar nagenoeg geen belangstelling voor. De HKV ontvangt ze graag, waardoor het materiaal bewaard blijft voor de toekomst.
De Bevrijdingstentoonstelling, op verzoek van de Oranjevereniging georganiseerd door de HKV, was gecombineerd met de Tulpententoonstelling van Art-Inez. Voor velen een verrassende en mooie combinatie.

Een impressie