Tentoonstelling 65 Jaar Bevrijd

5 mei aanstaande is het 65 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse overheersing. Ter gelegenheid daarvan organiseert de Historische Kring Voorhout vanaf 25 april in de Galerie Art-Inez tegenover de Bartholomeuskerk in de Herenstraat de tentoonstelling 65 Jaar Bevrijd. De officiële opening was zaterdagmiddag 24 april na het Bloemencorso om 16.00 uur door burgemeester S.W.J.G. Schelberg.

Voor deze tentoonstelling, op verzoek van de Oranje Vereniging Voorhout die de festiviteiten op 5 mei organiseert, wordt onder meer gebruik gemaakt van het materiaal dat Joop Warmenhoven de HKV heeft nagelaten. Het materiaal is aangevuld met unieke stukken die Voorhouters bereid waren in bruikleen af te staan. Zo is er bijvoorbeeld een balk met een stuk granaat en een speciaal verbodsbord. Ook zijn er oorlogs- en bevrijdingskranten, persoonlijke papieren, is er informatie over tabaksteelt in Voorhout in de oorlog en zijn er ruim 40 foto’s van de bevrijdingsoptocht te zien.

Dwars Op special
Ter gelegenheid van dit Bevrijdingslustrum is ook de Dwars Op gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding. De redactie haalt herinneringen op aan de Bevrijdingsoptocht en de Bevrijdingrevue. Zij voerde gesprekken met de kinderen van agent Lagrouw en de zoon van overwegwachter Bervoets. Uit vele bronnen is een speciale Voorhoutse kroniek over de oorlogsjaren samengesteld. Uitvoerig wordt in gegaan op de perikelen van NSB-er Speet, Voedsel op de bon, het Bevrijdingsbeeld en zijn er overzichten van onderduikers en onderduikadressen, inkwartieringen en tewerkgestelden. Ook woonde familie van Marinus van der Lubbe in Voorhout! Een extra dik nummer en uiteraard met veel foto’s.
De tentoonstelling is t/m 5 mei 17.00 uur. Openingstijden: 10.00-12.30, 14.00-17.00, 19.00-21.00 uur en op zondagmiddag. Niet op zaterdagavond en 4 mei ‘s avonds.

Zeg het met…
“Zeg het met ……” De opening vind plaats op zondag 18 april 2010 om 16.00 uur, waarbij iedere kunst- of tulpenliefhebber van harte welkom is. De exposanten zijn: Anneke Arink, Annelies Witjens, Ellen van Randeraat, Frank Muller, Inez Köhler, Joop Rozendaal †, Nicoline Heemskerk, Paris Alberts en Sebastiaan Hamming.