Historische schilderijen naar Voorhout

De cheque werd door vrijwilligers van de Kringloop overhandigd aan de penningmeester Ton Oostdam (Foto: HKV / Kees den Elzen).

Met genereuze financiële hulp van de Stichting Kringloop uit Voorhout heeft de Historische Kring Voorhout (HKV) recent een tweetal schilderijen van Daniël Noteboom (1877-1943) kunnen verwerven. Het betreft werk dat circa honderd jaar geleden door hem werd geschilderd. Nooteboom vereeuwigde veel plekjes in de Bollenstreek en speciaal in Noordwijk. Maar van Voorhout waren nog geen schilderijen van zijn hand bekend.

Het eerste werk is gemaakt ter hoogte van de voormalige Boekhorstmolen aan de Leidsevaart en toont een gezicht op de Hoge- of Nagelbrug. Op de weg wordt een groep koeien richting Noordwijkerhoek geleid. De weg is in die tijd nog een veredeld zandpad. Links voor de Nagelbrug is de nu verdwenen boerderij, bekend als de boerderij Oostdam, zichtbaar die toen nog in bezit was van boer en veerschipper Ruigrok van der Werve. De schuren en de hooiberg domineren het beeld van de hoeve.

Het tweede schilderij toont een beeld op de Leidsevaart (trekvaart) vanaf de Nagelbrug richting Postbrug. Rechts is het Overbosch en links laadt een man bij de voormalige gemeentelijke losplaats turven in een boerenkar met daarvoor een paard. In de vaart zien we een tjalk en een zeil voerend scheepje. In de verte is een stoomslepertje met zandbakken, mogelijk met afgegraven duinzand op weg richting stads- of wegenbouw. Vaag is daar ook het silhouet van de molen Zelden van Pas te zien.

De HKV is erg blij voor de geboden mogelijkheid, zowel door de verkoper als de Kringloop, om deze schilderijen aan te schaffen. Daarmee zijn afbeeldingen van Voorhout daterend van het begin van de vorige eeuw veilig gesteld. Iedereen die hierin geïnteresseerd is kan de schilderijen tijdens het HKV-café komen bekijken. De eerstvolgende gelegenheid daartoe is zoals gebruikelijk op de tweede woensdagmiddag van elke maand, deze keer op 8 september. De deur van het Kenniscentrum staat dan van twee tot vier uur in de middag open om de schilderijen te bekijken, om in de lokale en regionale boeken te lezen en de aanwezige fotoalbums te bekijken. Maar natuurlijk ook voor een kop koffie, een praatje en het uitwisselen van verhalen en anekdotes over Voorhout en vroeger.