Opdat we niet vergeten genomineerd, maar niet in de prijzen!

De Teylinger Prijs wordt vanaf 2017 uitgereikt aan inspirerende vrijwilligersprojecten binnen de gemeentegrenzen. Vrijwilligers zijn belangrijk. De waardering voor hun ‘werk’ maakt hun dag een stukje zinvoller.

De HKV heeft het project ‘Opdat wij niet vergeten’, het boekje dat in de meidagen in heel Voorhout is verspreid, voorgedragen voor de prijs. Het project is genomineerd voor de Teylinger Prijs 2020.

Bekijk het promotiefilmpje Teylinger Prijs voor Opdat wij niet vergeten Bron: Andrea Knight, Knight Stories, en Welzijn Teylingen

Juryrapport
“Opdat wij niet vergeten”, een project van de Historische Kring Voorhout.
De HKV heeft 3 jaar gewerkt aan het project. De bedoeling was om het boekje te laten verschijnen in kader van 75 jaar bevrijding. Ondanks corona, het niet uitbrengen van het boekje in combinatie met de Oranje Vereniging, is het project doorgezet en afgerond. Boekje is in heel Voorhout verspreid met hulp van leden van de Oranje Vereniging. In de 2 andere kernen is het boekje alleen verspreid onder leden van de HKV.
Criterium samenleving:
Boekje is goed ontvangen, er wordt veel interesse getoond voor lokale geschiedenis, inwoners spreken waardering uit, belangrijk om geschiedenis vast te leggen en door te kunnen geven. Daarmee krijgt verleden ook actualiteitswaarde.
Criterium duurzaam verbindend:
Op diverse manieren en bij diverse groeperingen wordt de inhoud gedeeld. Gastlessen in groepen 7 en 8, in lesbrieven onder de aandacht, BO omroep bespreekt de slachtoffers en brengt boekje daarmee onder brede groep luisteraars bekend, boekje staat op de website van HKV, op 13 november wordt eerste struikelsteen geplaatst voor een van de beschreven slachtoffers.
Criterium inspirerend:
De HKV ontvangt veel reacties, aantal leden is toegenomen. Opvallend zijn de vele positieve reacties van nieuwe inwoners, ze leren de geschiedenis van het dorp kennen. HKV hoeft zelf niets (meer) te doen aan bekendheid van het boekje, het gaat als een lopend vuurtje door het dorp en door de regio. Het bestuur zegt nu:” Het was een geuzenklus, maar het doel en de uitwerking zijn fantastisch en inspirerend”.