De HKV op bezoek bij Jacoba

Jacoba van Beieren heeft een speciale plaats in de geschiedenis van Voorhout. Met een glimlach wordt wel gezegd dat ze een van de drie nationaal bekende Voorhouters is. De andere twee zijn natuurlijk Herman Boerhaave en Edwin van der Sar.

Dit jaar is er speciale belangstelling voor Jacoba omdat de Historische Kring Voorhout (HKV) pogingen doet om haar stoffelijke resten geïdentificeerd te krijgen. Minister van Engelshoven is nog niet erg welwillend ten aanzien van dit verzoek. Er zal echter ook naar de stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt gezocht gaan worden en is er goede hoop dat Jacoba in deze zoektocht meegenomen kan worden. Tweede Kamerleden van zowel het CDA als de SP hebben er vragen over gesteld. In het licht van de voorgestelde verbouwing van de Staten Generaal, die naar verwachting vijfhonderd miljoen euro gaat kosten, zijn de kosten van dit onderzoek verwaarloosbaar. Recent is de architect voor deze verbouwing afgekocht en een nieuwe architect aangewezen. De verwachting is daarom dat de zoektocht nog wel even op zich zal laten wachten. Jacoba ligt hier al sinds 1436 en wat dat betreft is de noodzaak van het vinden van haar gebeente niet urgent.

De HKV organiseert elk jaar een speciale dag, waarop een stad wordt bezocht die een rol heeft gespeeld in het leven van Jacoba van Beieren. Dit jaar was Bergen op Zoom de plaats van bestemming. In de Markiezenstad vond op 13 augustus 1418 een samenkomst plaats van de Heren en Steden van Zeeland. Het Graafschap Zeeland was erg verdeeld tussen Hoekse en Kabeljauwse aanhang, de ongeregeldheden waarvan Jacoba als Gravin van Holland en Zeeland toen het middelpunt was.

Op zaterdag 7 september heeft deze, inmiddels traditionele, Jacobatocht plaatsgevonden. Om half negen vertrok de bus met 61 HKV-leden. Na aankomst in Bergen op Zoom was het tijd voor koffie met gebak. De bezoekers werden daarna in drie groepen verdeeld en elke groep volgde een stadswandeling onder leiding van een lokale gids. Na de gezamenlijke lunch brak de zon door en was er voor ieder de mogelijkheid om zelf in de stad op pad te gaan. De deelnemers brachten o.a. bezoeken aan het stadhuis, de St Gertrudiskerk, de Lievevrouwepoort (de Gevangenpoort) en de synagoge uit 1832. Ook het Markiezenhof, een laatgotisch stadspaleis en voormalige residentie van de Heren en later Markiezen van Bergen op Zoom werd bezocht. Aan het eind van de middag vertrok het gezelschap naar een restaurant voor een afsluitend diner. De circa 115 kilometers naar Voorhout werden in een kleine twee uur afgelegd en rond tien uur ‘s avonds uur reed de bus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.