Plekken van Plezier in Voorhout

De Historische Kring Voorhout (HKV) organiseert op 15 september van half een tot half vijf de Open Monumentendag (OMD) in Voorhout. Op een zestal locaties worden de deuren geopend en kan iedereen kennis nemen van een deel van de geschiedenis van Voorhout. Het thema voor dit jaar is ‘Plekken van Plezier’. Er is een brochure beschikbaar met informatie en beeldmateriaal voor een wandel- en/of fietsroute die de bezoekers langs de verschillende locaties brengt.

De route voert langs bestaande panden en plekken waar eerder historische gebouwen hebben gestaan. Hier is eerder over geschreven maar heeft inmiddels de slopershamer zijn werk gedaan. Deze ‘monumenten’ uit onze geschiedenis zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor eigentijdse bebouwing. Er kan nu als het ware teruggekeken worden in de tijd van weleer.

Wethouder Arno van Kempen zal op 15 september ’s morgens om half twaalf in het HKV-Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat de tentoonstelling Sprong in het Diepe. Een halve eeuw Columbiaan openen en het startschot geven voor de OMD.

De route begint (maar kan ook andersom gedaan worden) bij de Buitenplaats Nieuw Schoonoord (BNS). Dit is echt de allerlaatste gelegenheid om het unieke museum van de broeders van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten te bezichtigen. Het geeft een prachtig beeld over het ontstaan en het werk van deze broedercongregatie. Met passende muziek tussen de rondleidingen die door algemeen overste broeder Theo Blokland pr. verzorgd zullen worden.

Boerhaavehuis- en Tuin. In het geboortehuis van Herman Boerhaave wordt door de Stichting Het Boerhaavehuis een collectie schilderijen over Boerhaave tentoongesteld. De Boerhaavetuin is een zogenaamde Nederlandse Renaissancetuin dus symmetrisch en met hoofdassen. Jos Warmenhoven exposeert hier de originele pentekeningen uit zijn boek Verdwenen Voorhout. Kees van den Berg uit Voorhout laat zijn schilderijen in expressionistische stijl, over hetzelfde thema zien. Om twee uur wordt het gerestaureerde schilderij uit het Rijksmuseum onthuld waarop Boerhaave is afgebeeld met zijn vrouw Maria Drolenveaux en hun dochter Johanna Maria. Het schilderij dateert uit 1722 en is van Aert de Gelder. Herman zal dan, met vrouw en kind, weer thuis zijn.

St. Bartholomeuskerk. Deze kerk gebouwd in 1883 mag niet ontbreken op de route. De informatiegids over de geschiedenis van de kerk ligt voor de bezoekers klaar. In woord en beeld wordt uitgebreid verteld over het ex- en interieur. Er zal ook volop muziek ten gehore gebracht worden. Het bekende Popkoor Goed Gestemd verzorgt uitvoeringen om half twee, half drie en half vier.

 

Het Afscheidshuis was vroeger bekend als het mortuarium en is voor het eerst tijdens de OMD te bezoeken. Na de sloop van de Agnes in 2006 was er in Voorhout geen mogelijkheid meer om de overledenen op te baren en afscheid te nemen. Op initiatief van De Stichting Begraafplaats en met medewerking van Parochie en Gemeente werd in 2009 het mortuarium in gebruik genomen. In de afgelopen periode vond er een kleine renovatie plaats die wordt afgerond met een muurschildering waaraan Machteld IJdo tijdens deze openstelling de laatste hand legt. De aanwezigen worden rondgeleid en kunnen informatie inwinnen.

De Kleine Kerk en het baarhuisje. De kerk, althans het tufstenen koor, is het oudste gebouw van Voorhout. Dit oorspronkelijke deel dateert uit de 14e eeuw. Tot 1880 kerkten katholieken en protestanten in Voorhout in één gebouw. Dat was, voor die tijd, een unieke samenwerking in godsdienstig verdeeld Nederland. Op de begraafplaats staat ook een zogenaamd lijken- of baarhuisje daterend van rond 1913. In dit huisje werden de overledenen voor hun begrafenis opgebaard. In de kerk wordt een filmimpressie van de verhuizing van de molen “De Hoop doet Leven” vertoond en wordt uitgebreid over de ontstaansgeschiedenis van deze kerk verhaald.

HKV-Kenniscentrum. Hier eindigt of begint de wandel- of fietsroute. Nadat de HKV het appartement in Park Overbosch moest verlaten kreeg de vereniging de beschikking over de overbodige noodlokalen van de Emmaüsschool. Het bezoeken van de tentoonstelling Spring in het diepe. Een halve eeuw Columbiaan mag niet gemist worden. Er zijn tevens veel memorabilia uitgestald in de vitrines en niet te vergeten de fotoboeken en aanwezige historische boeken die ingezien kunnen worden.

Tijdens de braderie op 14 september, is de brochure voor deze Plezierige Dag al beschikbaar in de stand van de HKV.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.