Met Jacoba naar Goes

Voorhout, 9 september 2017 – Jacoba van Beieren schijnt bij de bevolking van Goes zeer populair te zijn geweest. Zij leefde, ondanks de voor haar treurige gebeurtenissen, geheel met de bevolking mee. Volgens het verhaal hield de schutterij van Goes een grote wedstrijd, waarin het er om ging een vogel op een paal te raken. Jacoba, vol waardering voor de vermaken van haar onderdanen, vroeg of ze ook eens mocht schieten en raakte meteen de papegaai, tot grote vreugde van de aanwezigen, die haar luid toejuichten en haar tot koningin van het feest benoemden. Nog in deze eeuw kon men de moerbeiboom aanwijzen, die Jacoba eigenhandig geplant zou hebben in de noordwestelijke hoek van het slotplein van Oostende. Wat ligt er meer voor de hand om met de Jacobatocht naar Goes te gaan.

Een volle dubbeldeksbus (82 HKV’ers) arriveerde rond koffietijd in een hoosbui in Goes. Na koffie en een welkom trokken drie groepen onder leiding van een gids door Goes. Na de rondleiding bezochten de deelnemers onder meer het Ambachtscentrum met oude winkeltjes en oude ambachten, het Karel V-huis, museum de Bevelanden, een prachtige oude klipper, de Hervormde en Katholieke kerk en het naast gelegen stadhuis. Hier kon de toren worden beklommen. Midden in Goes, tussen de kerken en met de brouwketels van de stadsbrouwerij in het zicht, was Slot Oostende een bezoek waard. De restaurantzalen liggen rond de centrale brouwzaal. Deze doet dienst als café en is een geweldige plek om zomaar binnen te lopen.

Schilderij van Jacoba in Slot Oostende.

Het afsluitende diner vond plaats bij de Wouwse Tol. Over de plaats van bestemming in 2018 is nog niets te zeggen. De Henk Vink en Frans van der Geer duiken weer in de geschiedenisboeken en zullen ongetwijfeld weer met een interessante bestemming komen.