Schenking Loc 1719: Voorhout

Aanwinst locomotief 1719: Voorhout

Na afloop van de jaarvergadering van 22 maart 2017 van de HKV in De Verdieping had wethouder Kees van Velzen voor de HKV een verrassing; een cadeau. Het was de bedoeling om te raden wat dit cadeau precies inhield en wie de eerste was met het juiste antwoord op zijn aanwijzingen. De eerste aanwijzing was ‘1719’, waarop een enkele met de materie bekend zijnd lid prompt reageerde met het juiste antwoord. De tweede aanwijzing was ‘1 maart 1997’. Het was duidelijk: dit cadeau betrof de opening van station Voorhout en het jaartal betrof de locomotief met dat nummer en het wapen van Voorhout; de Loc 1719, Voorhout.
Voorhouter machinist Rick van Wieringen reed de eerste trein op zaterdag 1 maart om 6.53 uur vanuit Heemstede-Aerdenhout het gloednieuwe station binnen, waarna burgemeester Miriam de Goeij-Smulders de naam van de loc onthulde. Hiermede werd station Voorhout voor de tweede maal geopend. “Na een have eeuw heeft Voorhout zijn ‘stoppertje’ terug,” aldus De Goeij. Aan boord van de trein bevonden zich onder de genodigden ook een aantal zwartrijders De helft van het college van B&W beschikte niet over het vereiste kaartje (vervoersbewijs genaamd). Bij het vertrek van station Heemstede-Aerdenhout bleken er voor de gasten te weinig kaartjes en de automaat verkocht (nog) geen kaartjes richting Voorhout. Ter gelegenheid van de opening was er in sporthal De Gaasbak een modeltreinenshow.

In december 1991 kwam de eerste locomotief van de serie 1700 in Nederland aan. De locomotieven werden bij indienststelling voornamelijk gebruikt voor het trekken en duwen van dubbeldekker-treinstammen. Nadat er voldoende DD-AR-materieel beschikbaar kwam, werden ook deze locomotieven bij dubbeldekstreinstammen gevoegd. Sinds de zomer van 1994 waren in totaal 81 locomotieven en 79 dubbeldeksstammen beschikbaar.

Het cadeau, de modelloc 1719, is bij de opening van station Voorhout als herinnering door de NS aan de Gemeente Voorhout geschonken en betekent voor de HKV een bijzonder fraaie aanwinst.

Foto’s: Ferry Knop/HKV