3. Koffer van terwerkgestelde

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Koffer van terwerkgestelde

 Een aantal mannelijke inwoners van Voorhout wordt in de oorlogsjaren in Duitsland en Frankrijk tewerkgesteld.
Timmerman Henk Warmenhoven uit de Mgr. Broerestraat vervaardigt voor deze mannen een triplex koffertje. Hierin kunnen ze hun (schamele) bezit enigszins veilig vervoeren. Arie van der Hulst is één van de terwerkgestelden.

Veel tewerkgestelden hebben het niet slecht, horen we van Arie en lezen we in het dagboek van Wim van der Holst van de ’s Gravendamseweg. Zijn nieuwe baas bevalt hem goed.

Ik moest eerst mijn wassen helemaal en goed verschonen. Ik kreeg bij mij nieuwe baas goed eten toen ik er kwam woog ik 113 pond. Met de kerstmis woog ik 162 pond. Wij moesten in de maand November Appelen en pruimen plukken En je weet wel wie appelen vaart die appelen eet. En zo was het bij ons ook.
10 Mei vertrek. Een zak op mijn rug met eten. En afscheid van Vader Moeder en Herta. Ja er floeide vele tranen. Mijn koffers zaten vol en wel met 5 brooden a 2 kg en 20 sneden al klaar met worst. 3 grote worsten rookworst. 2 leverworsten 1 hele grote met broodworst 35 gekookte eieren 1½ kg met boter koekjes bus met suiker en verder nog kleine benodigdheden voor de rijs en een stuk ham van een varken in de grote zak.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.