28. Enige cijfers en bijzonderheden

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: 28. Enige cijfers en bijzonderheden

In 1939 wijst het Rode Kruis de BNS aan als noodhospitaal en op de eerste oorlogsdag, 10 mei 1940, worden alle zalen in het gebouw die ‘gemist’ kunnen worden ingericht als ziekenzaal. Er worden op die dag 250 hospitaalbedden geplaatst. Gedurende de eerste oorlogsdagen worden in die zalen van de BNS ruim 60 gewonden verzorgd. Na korte tijd verdwijnen de gewonden. Zij zijn overleden, overgebracht naar ziekenhuizen in Leiden of hersteld. Ook de bedden worden weggehaald en de oorspronkelijke functie van het gebouw is hersteld.

Voorhout heeft in 1942 een Duitse bezettingsmacht. Het ‘ortskommandatur’ is gevestigd in de R.K. pastorie. Voor het Parochiehuis staat een schildwacht en aan het Parochiehuis wappert de Duitse vlag. In De Bonte Koe, het Parochiehuis en in de Landbouwwinterschool zijn Duitse soldaten gehuisvest. Ook in de gymzaal van de Agnesschool en de Everlasting verblijven Duitse soldaten. De bollenschuren bij het Soldaatje, die van Van Reisen, Zonneveld & Philippo en Colijn zijn gevorderd. Bij Colijn wordt één van de schuren als paardenstal ingericht. Ook bij particulieren in Voorhout zijn Duitsers (vaak officieren), ingekwartierd. Bij elkaar zo’n 600 man.

Bijna 40 Voorhouters worden in de oorlogsjaren voor korte of langere tijd in Duitsland tewerkgesteld.

Voor zover we hebben kunnen achterhalen duiken bij particulieren in Voorhout ongeveer 20 personen voor korte of langere tijd onder. Bij de BNS zijn er gedurende een deel van de oorlogsjaren 14 joodse onderduikers.

Een zeer groot aantal ingezetenen van Noordwijk en Katwijk wordt vanaf augustus 1944 geëvacueerd naar Voorhout in verband met de aanleg van de Atlantic Wall. Deels worden zij ingekwartierd bij Voorhoutse gezinnen. Ook moeten veel gezinnen hun eigen huis verlaten, worden ze bij anderen ingekwartierd en worden hun huizen ingenomen door de evacuees uit Noordwijk en Katwijk. Het gaat in totaal om ruim 250 personen.

Voor hulp aan de bouw van bunkers in de Atlantic Wall worden 12 Voorhoutse (jonge) mannen door de Duitsers tewerkgesteld in zowel Nederland als in Noord-Frankrijk.

In het najaar van 1941 worden de H. Missen in plaats van in de St. Bartholomeuskerk in het Parochiehuis gelezen. De reden: de kerk is het niet goed te verduisteren.

In februari 1945 is serieus sprake van de aanleg van een V1-startinstallatie in het Overbos. Energiek optreden door burgemeester van Berckel voorkomt deze aanleg.

De spoorlijn Leiden – Haarlem ter hoogte van Voorhout is diverse malen doelwit van bombardementen: 20 augustus 1940, 1 maart 1943, 8-10 maart 1944 en 30-31 maart 1945.

Op 15 augustus speelt Foreholte een voetbalwedstrijd tegen een elftal van in Voorhout gelegerde Duitse militairen. Dankzij heroïsch spel en de hulp van een vaderlandslievende scheidsrechter, winnen onze Voorhouters met 2-0.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.