27. Oranje wimpel

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Oranje wimpel

Na de Duitse capitulatie viert Voorhout feest. Er wordt gevlagd, voor zover er nog vlaggen zijn. Vele zijn immers in het laatste oorlogsjaar gebruikt om er een kledingstuk van te maken. Oranje wimpels en sjerpen komen – na lang verstopt te zijn – weer tevoorschijn. Zo ook bij de familie Van der Slot.

Bij het ontruimen van de zolder van het ouderlijk huis stuiten de kinderen van Theo en Corrie Bakker-van der Slot op voorraadblikken, in de oorlog verzameld door hun moeder. Tussen deze spullen ligt ook deze provisorisch gemaakte Oranje wimpel. De kwasten hebben een andere kleur en het hout is gekunsteld. Zoals vele anderen draagt ook de jeugdige Corrie in de meidagen van 1945 een oranje sjerp. Naderhand is er deze wimpel van gemaakt.

Nederland is bevrijd en het is feest. Er wordt gedanst en het – door de bevrijders meegebrachte Hokey Pokey-lied – wordt razend populair. Op 7 augustus 1945 is in Voorhout de grootse Bevrijdingsoptocht en ’s avonds in het parochiehuis een Bevrijdingsrevue. De Bevrijdingsrevue is zo succesvol dat de spelers vier maal moeten optreden.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.