21. Schoenenbonnen van NSB-burgemeester

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Schoenenbonnen van NSB-burgemeester

Het is eind april 1945. Als er dankzij de voedseldroppings weer brood is, koopt de moeder van Ank Verlaan-Koomen brood bij bakker Van der Zijden in de Engel. Een onbekende man spreekt haar bij de winkeldeur aan. Hij vraagt om een sneetje brood. “Loop maar mee naar huis en eet maar mee. We eten bruine bonen,” is haar reactie.

Thuis kruipt Ank, een kleuter van 15 maanden, over de vloer van het huis. Uit dankbaarheid voor de maaltijd krijgt haar moeder van de man schoenenbonnen. De buurman vraagt de andere dag aan moeder Koomen: “Weet je wie je aan tafel hebt gehad?” Nee, dat weet ze niet.

De ‘gast aan tafel’ was NSB-burgemeester A. van Diemen uit Wieringen, op weg om zich ‘aan te geven’.

De schoentjes voor de kleine Ank, maatje 18, koopt haar moeder bij Van Zelst in de Engel.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.