20. Aloysius (Louis) de Bekker

 

Van november 1930 tot 1 januari 1965 is Louis de Bekker werkzaam op het Gemeentehuis in Voorhout.

In de oorlogsjaren onderscheidt hij zich door vindingrijkheid ten gerieve van vele Voorhouters en niet-Voorhouters. Hij is actief in het verzet en speelt regelmatig blufpoker. Een voorbeeld. De Duitse bezetter wil alle gebouwen van de Bisschoppelijke Nijverheidsschool in beslag nemen. De Bekker speelt hoog spel en overtuigt de Duitsers ervan dat de school getroffen is door een difterie- en tyfusepidemie. Zij zien van hun voornemen af.

Gedurende de oorlogsjaren treedt De Bekker in menig Voorhouts gezin op als Sint Nicolaas. Hij zorgt voor wat ontspanning in een zeer moeizame periode.

Met valse of vervalste aktes is De Bekker bedreigde mensen zeer behulpzaam. Op het gemeentehuis vervalst hij bonkaarten en past op persoonsbewijzen leeftijden aan. Hij werkt ook voor de Oranjekoerier en helpt diverse Joden onderduiken. Zoals de VVD-er Mollie Geertsema en de Joodse architect Samuel Jozua van Embden. De tentoongestelde akte, bestemd voor de Joodse arts Guus Monnickendam, is van a tot z vervalst. Alle stempels zijn opgeplakt. De genoemde Huijts heeft nooit bestaan. De familie Monnickendam vraagt na de oorlog om bewijzen van de hulp van De Bekker voor de toekenning van het Verzetsherdenkingskruis en voor vermelding in het Yad Vashempark door daar een boom te planten. Het is onbekend waarom dit bewijs niet wordt geleverd. Is dit de hand van de immer bescheiden ambtenaar De Bekker met de onafscheidelijke hoed?

Na afloop van de oorlog staat De Bekker mede aan de wieg van de Oranje Vereniging Voorhout.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.