2. Briefkaart Willem Kerkvliet

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Briefkaart Willem Kerkvliet

 Bij de mobilisatie in augustus 1939 wordt Willem Kerkvliet, uitbater van café Boerhaave in de Herenstraat, onder de wapenen geroepen. Gedurende de meidagen van 1940 vecht hij met de Nederlandse troepen tegen de Duitse overmacht. Willem wordt door de Duitsers gevangen genomen en ondergebracht in een Duits krijgsgevangenenkamp (Kriegsgefangenenlager Stalag III A) in Luckenwalde.

 Op 1 juni 1940 schrijft hij de volgende briefkaart aan zijn vrouw Johanna Maria Paardekooper.

Lieve vrouw,
Ik ben in Duitsch krijgsgevang. Ik ben goed gezond hoor, ik hoop van jullie ook allemaal. Ik kom spoedig naar huis dus je hoeft niet terug te schrijven. Nu verders allen de hartelijke groeten van mij.
Wim dag.

De Nederlanders komen wonderbaarlijk snel vrij en Willem Kerkvliet keert kort na 1 juni 1940 terug in Voorhout.

In Luckenwalde, Brandenburg, sterven in de oorlog meer dan 5000 gevangenen.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.