18. Klok gemeentehuis

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Klok gemeentehuis

In september 1942 neemt de Duitse bezetter een maatregel die veel Nederlanders woedend maakt. De Duitsers vorderen duizenden bronzen klokken om deze om te smelten tot kanonnen en munitie. In Voorhout verwijderen D. Hebels en J. Storms vier klokken.
Naast de klok van het Gemeentehuis verwijderen zij in 1943 de klok van de Bartholomeuskerk (februari), die van De BNS (22 juli) en die van de N-H. Kerk (9 augustus).

Al op 22 juli 1943 staan de ‘rovers’ voor de deur van het gemeentehuis. Ze vangen bot. Burgemeester van Berckel kwalificeert de klok als een alarmklok en houdt de klok in huis. Helaas, het plannetje lukt niet. Op de 16e augustus komen de ‘rovers’ terug en nemen de klok alsnog in beslag. De uitvoerders schilderen bij het verwijderen het nummer 11/227 13 (11-227 C) op de klok. 11 is de provincie Zuid-Holland, 227 is het volgnummer en C staat voor de gewichtsklasse. Het getal 13 is onbekend. De klok heeft een diameter van 30 cm en een gewicht van 20 kilo en gaat naar ’t lager in Rotterdam. Eind september hangt de klok in Wijngaarden, in de volksmond Wingerden, in Zuid Holland.
Op 28 december 1945 keert de klok van het Gemeentehuis terug.
In de krant verschijnt naar aanleiding van deze ‘thuiskomst’ het volgende bericht

DE GEMEENTEKLOK
Bij de teruggekomen geroofde klokken werd ook de klok van het Gemeentehuis alhier gevonden en deze week weer op zijn oude plaats gehangen (gezet) en kunnen wij bij officieele gelegenheden haar lieflijk geluid weer beluisteren.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.