22. Accordeon van Arie van Schooten

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Accordeon van Arie van Schooten

       

Het is Paaszaterdag 31 maart 1945. De spoorweg Leiden-Haarlem wordt nabij Voorhout voor de zoveelste maal gebombardeerd. Nu valt de omgeving van de spoorwegovergang in de ’s Gravendamseweg die ‘eer’ te beurt. Ook dit keer zijn er veel afzwaaiers.

Op de brug bij Piet Gijs rijden twee jongens: Aad van den Berg en Arie van Schooten. Ze zien de vliegtuigen aankomen en besluiten door te rijden om zo ver mogelijk van de spoorbaan af te geraken. Helaas komen de vliegtuigen sneller dan ze verwachten. Aad gaat naast een haagje tussen het fietspad en de ‘s Gravendamseweg liggen. Een bom scheert rakelings over hem heen en ontploft op ruim één meter afstand aan de andere kant van het haagje. Alle bomscherven gaan over hem heen; hij mankeert niets.

Arie van Schooten, net anderhalf jaar getrouwd, is iets sneller en is al bij het eerste huis, dat van de familie van Emmerik. Voor het huis staat een laag muurtje. Arie laat, in de hoop veilig te zijn, zich daar vallen. Als de bom explodeert vliegen de bomscherven tegen het huis en ketsen alle kanten op, ook naar beneden. Arie is op slag dood.

Ook de Voorhoutse schipper Jan Zoet is slachtoffer van dit bombardement.

In Voorhout en Noordwijkerhout was Arie een graag geziene gast bij feestjes, bruiloften en verjaardagen. Die luisterde hij op met muziek van zijn accordeon; een zgn. Dragspel, vervaardigd in Duitsland door Hermann Buttstädt in Gera, Thüringen. Arie was getrouwd met Clazina Helena Josephina van den Berg. Toen Arie sneuvelde, was zijn vrouw in verwachting. Arie was de liefde van haar leven. Ze is nooit meer hertrouwd.

Wat rest is Arie’s ‘trekzak’.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.