Herdenking oorlogsslachtoffers Voorhout

Ook dit jaar is door de voorzitters van de Oranje Vereniging Voorhout (OVV) en de Historische Kring Voorhout (HKV) een bloemenhulde gebracht aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op het Raadhuisplein in Voorhout gebeurt dit op 4 mei op initiatief van de gemeente en onder leiding van de burgemeester. Maar Voorhout kent nog enkele andere monumenten en plaatsen van herdenking.

Kolping
In navolging van het eerbetoon dat in 2020 werd gebracht is ook dit jaar het Kolpingmonument bezocht. Deze herdenkingszuil werd in 1947 opgericht door de vrienden van Vader Kolping, een lokale vereniging van jonge mannen waarvan vier leden slachtoffer zijn geworden van het oorlogsgeweld. Het monument dat oorspronkelijk voor het Parochiehuis (thans Cheers!) stond, heeft tegenwoordig een plaats naast de St. Bartholomeuskerk, links voor de ingang van het kerkhof. Na de bloemenhulde werd een moment stilte in acht genomen.

Timmers en Van Rheenen
Op de Nederland Hervormde begraafplaats bevinden zich de oorlogsgraven van Boudewijn Jacob Timmers en Gerrit Jacob van Rheenen, die allebei tijdens en na de Duitse inval omkwamen. De graven lagen er vorig jaar nog slecht bij; de grafstenen waren gebroken en verweerd. De gemeente Teylingen en de Protestantse Gemeente Voorhout hebben de stenen laten restaureren. De breuken zijn gelijmd, de stenen verstevigd en de letters aangescherpt zodat ze beter leesbaar zijn. Op 9 december jl. hebben de burgemeester en de voorzitter van de Kerkenraad de grafakte getekend. Hierin zijn de grafrechten voor de komende tien jaar ter beschikking gesteld aan de gemeente. Zo zijn de grafrechten geborgd en blijven de graven voor de gemeenschap van Voorhout behouden

Door de voorzitters van OVV en HKV werden bloemen op de twee graven geplaatst en een minuut stilte in acht genomen. Uit respect en in herinnering aan degenen die hun leven gaven voor de verdediging van het vaderland.

Foto: Cok van Steijn (links) en Ton Wolvers bij het Kolping monument en Cok van Steijn (rechts) en Ton Wolvers bij de oorlogsgraven

Meer foto’s en meer lezen?
Meer foto’s: klik hier (HKV / Hubert Heuzen)
Opdat we niet vergeten. Oorlogslachtoffers verbonden met Voorhout. Klik hier
Leven in VRIJHEID. Klik hier