Toon de Groot overleden

Een gedreven politicus en Dwarsdrijver

Voorhout – Zondag 16 augustus 2020 is op 94-jarige leeftijd in de St. Bernardus in Sassenheim overleden oud-wethouder van Voorhout Toon de Groot. Als zoon van een arbeider die op het land werkte, mocht hij eigenlijk geen wethouder worden. Het liep anders; hij werd het 16 jaar.

Antonius Wilhelmus de Groot is geboren op 14 mei 1926 als jongste kind van vijftien van Antonius de Groot en Cornelia Martina van den Nouland. Twee kinderen overleden op jonge leeftijd. Zijn geboortehuis stond aan de Jacoba van Beierenweg naast de woningen ‘Even Buiten’. In 1958 trouwde hij met de tien jaar jongere Petronella Elisabeth Heemskerk uit Noordwijk. Zij startten in de Irenestraat. Hij begon in de oorlog zijn carrière aan de Leidse Ambachtsschool, werd telefoonmonteur, raadslid voor de KVP en later de PPR en in 1958 wethouder. In 1986 zegde De Groot met onmiddellijke ingang, zonder reden, zijn raadslidmaatschap op. Al langer was bekend dat hij zich ergerde aan de volgens hem onjuiste gang van zaken rond de overeenkomst tussen de Gemeente Voorhout en de firma Noorlander over de bouw van honderden woningen in Oosthout, aldus het Leidsch Dagblad.

Uit de Kruisvaarders, leden waren de jongste katholieke Voorhouters, kwam de jongensclub Schoppen Zes voort. Ongelofelijk lang bleef deze club bij elkaar. Tinus en Arie Hoek, Theo en Jan de Jong, Nico Ruygrok, Toon de Groot en Joop Warmenhoven. Zeven vrienden in een club van zes! Muziek, revue, alles deden ze samen, tot er na de oorlog vier emigreerden. Drie naar Nieuw Zeeland en een naar Zuid Afrika. De drie, welke overbleven, gingen alle drie in de politiek. leder op zijn eigen manier met hetzelfde doel “het dorps of gemeenschapsbelang”. Toon de Groot voor de PPR en later voor het CDA, Tinus Hoek werd voorzitter van het CDA en Joop Warmenhoven richtte Gemeente Belangen op. Een vriendschap voor eeuwen zou het worden. Helaas, de laatste jaren bekoelde de warme vriendschap.

Toon was 33 jaar gemeenteraadslid, 16 jaar wethouder, 20 jaar voorzitter van de woningbouwvereniging en 8 jaar voorzitter van bejaardencentrum Agnes te Voorhout. Op 2 maart 1971 is hij voor zijn 12½-jarig wethouderschap onderscheiden met de Eremedaille van de gemeente Voorhout in zilver en sinds 30 april 1978 is hij Lid in de Orde van Oranje-Nassau in goud.

In 2010 verscheen zijn boek Dwarsdrijver.