19. Primeur: behouden thuiskomst

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer. Primeur: behouden thuiskomst

 In december 1944 vordert de Duitse bezetter ondanks felle protesten de Voorhoutse – in 1940 aangeschafte – brandweerauto. De auto verdwijnt naar Duitsland. Niemand weet waar.

In juni en augustus 1945 maken twee Rotterdam die in Duitsland tewerk gesteld zijn geweest de Gemeente Voorhout erop attent, dat zij de brandweerauto in het Duitse Detmold hebben gesignaleerd. Direct stelt de gemeente pogingen in het werk om het eigendom terug te laten keren.

De Britse bezettingsautoriteiten weigeren echter het verzoek. De reden? Omdat de Duitsers haar noodig hebben!

Vervolgens wordt een verzoekschrift aan Sir Winston Churchill gericht. Gelukkig herinneren we ons dat we Uw hebben, Excellentie, dat alles wat in Uw vermogen is zal worden gedaan om onze eigendommen, die de moffen van ons roofden, aan ons terug te geven.

Deze smeekbede leidt wél tot het vrijgeven van de geroofde brandweerauto. Voorhout heeft de primeur. Op Goede Vrijdag 1946 arriveert de spuit, als eerste van de geroofde Nederlandse brandweer auto’s, in de residentie.

De Voorhoutse brandweercommandant Frans (F.H.) Stikkelbroek en Bert Lakeman nemen de brandweerauto vol trots in ontvangst. Hij rijdt de auto vervolgens met loeiende sirene en getooid met vlaggen terug naar Voorhout.

Tentoongesteld zijn de handbediende rode sirene en de Duitse nummerplaat.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.