9. Noodkachel / Emaillepan, zinken bodem

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Noodkachel / Emaillepan, zinken bodem

Noodkachel

Zeker in de natte en koude hongerwinter is er een groot gebrek aan brandstof. In dit speciaal vervaardigde noodkacheltje stookt de burger alles wat maar brandbaar is. Zo ook de muziektent die voor boerderij Klein Boekhorst staat.

In Hillegom en Nieuw Vennep fabriceert men deze kacheltjes en in diverse Voorhoutse woningen doet zo’n kacheltje dienst. Het huis wordt er een beetje mee verwarmd en het schaarse voedsel wordt erop gekookt.

 

Emaillepan, zinken bodem

Vast niet alle, maar in heel veel Voorhoutse gezinnen gebruiken de vrouwen dit soort pannen voor het koken van de maaltijd. Door gebruik op de noodkachel brandt de bodem door en vallen er gaten in de pan. Een nieuwe pan kopen is er niet bij. Er is geen geld en ze zijn nergens meer verkrijgbaar.

De firma IJsselmuiden heeft naarmate de oorlog vordert veel werk aan het repareren van deze pannen. En klein gat wordt met een aluminium stop gerepareerd. Een geheel kapotte bodem vervangt IJsselmuiden door zink.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.