10. Majokacheltje

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Majokacheltje

In de herfst van 1944 stopt de Duitse bezetter de gastoever naar particulieren. Voor zover nog in het bezit van een petroleumstel (én olie!) kan de bevolking nog warm eten bereiden. Maar olie is zeer schaars en vrijwel onbetaalbaar.

Gedurende de Hongerwinter ontwerpt de Rotterdammer Johan Bubbelman een kacheltje dat op de potkachel of noodkachel geplaatst kan worden. De op de schoorsteen aangesloten noodkachel zorgt voor de ‘trek’. Het buisvormige Majokacheltje met dubbele wand, zorgt met minimale middelen, zoals houtsnippers en ander klein brandbaar materiaal, voor een zeer hoog rendement. De ouders van Cees Juffermans gebruiken zo’n Majokacheltje, waarmee zij in staat zijn nog iets warms voor de maaltijd te bereiden. Ook de ouders van Tom Daey Ouwens gebruiken zo’n MaJokacheltje.

De naam Majo is ontleend aan de voornamen van JOhan Bubbelman en zijn vrouw MArie.De firma IJsselmuiden heeft naarmate de oorlog vordert veel werk aan het repareren van deze pannen. En klein gat wordt met een aluminium stop gerepareerd. Een geheel kapotte bodem vervangt IJsselmuiden door zink.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.