24. Afscheidsbrief Frans van den Berghe

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Afscheidsbrief Frans van den Berghe

 

Frans (Francois) van den Berghe is de tweede zoon van het hoofd van de Christelijke School aan de Jacoba van Beierenweg, Jacobus J. van den Berghe en Jannetje Jacoba Verbeek. Zijn oudere broer Gerrit is in 1930 in de Vaartsloot onder Noordwijkerhout verdronken. Frans is stuurman op de grote vaart.

Frans wil naar Zwitserland vluchten om vandaaruit naar Engeland te vliegen om zich daar bij de geallieerden aan te sluiten. Bij die poging wordt hij door de Duitsers nabij de Frans-Zwitserse grens opgepakt teruggebracht naar Nederland en in Utrecht gevangen gezet.

Op 18 juli 1942 schrijft hij vanuit cel 91 van de strafgevangenis in Utrecht een brief aan zijn buren, de familie Janze.

Wat zou ik graag nog eens een bakkie koffie met slagroom komen drinken, of met de brik schapen weg brengen; maar ja, dat zal wel nooit meer gebeuren. God had het anders met mij geschikt.

Laten we hopen dat we elkaar nog eens terugzien en als dat niet mogelijk is, dan in het hiernamaals.

Het wordt het laatste. Op 19 augustus 1942 fusilleren De Duitser Frans in de Scheveningse duinen.

Aan het eind van zijn brief verwijst Frans naar Psalm 91. Deze psalm is één van de 150 liederen die in het oud-Testamentische boek Psalmen staat. Tot op de dag van vandaag gebruiken joden en christenen overal ter wereld de tekst van psalm 91 om kwade geesten en demonen af te weren.

 * Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.