Digitale ontsluiting Boerhaave-archief

Leiden en Sint-Petersburg gaan de komende jaren samenwerken om te komen tot ontsluiting en digitalisering van het Boerhaave-archief dat in de oude tsarenhoofdstad wordt bewaard. Ook het archief van de Russische geneeskundige Nikolay Ivanovich Pirogov wordt gedigitaliseerd. Daartoe hebben op 5 december vijf partijen in Sint-Petersburg een ‘Memorandum of Understanding’ getekend.

Al bijna drie eeuwen liggen brieven, collegedictaten en ander waardevol materiaal van Herman Boerhaave (1668-1738) als staatsgeheim weggeborgen in de Militair Medische Academie in Sint-Petersburg. De Leidse hoogleraar gaf de geneeskunde van zijn tijd een nieuw (natuurwetenschappelijk) fundament en om zijn praktijkadviezen werd ‘het orakel’ door de hoogste Europese kringen geconsulteerd. Na Boerhaaves dood ging zijn nalatenschap inclusief documenten naar twee neven, die beiden hoge functies verwierven in de wereld van de Russische geneeskunde. Ontsluiting van de papieren schat is een langgekoesterde wens.

Omdat het Boerhaave-archief in een Russisch militair instituut is ondergebracht, is de toegang voor onderzoekers moeizaam. Met digitalisering komt het materiaal beschikbaar voor de internationale onderzoekgemeenschap. De samenwerking tussen Leiden en Sint-Peterburg betreft ook het ontsluiten en digitaliseren van de Russische geneeskundige Nikolay Pirogov (1810-1881).

Bron: Museum Boerhaave.