7. Inlevering radio-ontvangtoestellen

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Inlevering radio-ontvangtoestellen

 

Op 26 mei 1943 maakt de gemeente Voorhout in opdracht de bezetter bekend dat alle radio-ontvangtoestellen met toebehoren en eventuele reserveonderdelen vanaf 13 mei daaraan voorafgaand verbeurd verklaard zijn. Radiotoestellen moeten bij het gemeentehuis worden ingeleverd.

Diverse radiotoestellen ‘duiken onder’ met de creatieve hulp van Peter IJsselmuiden. Hij fabriceert van zink kleine kistjes waarin de radio past. Hij soldeert de kistjes secuur dicht, waarna ze worden begraven tot zich betere tijden zouden aandienen.

Replica van een zinken kistje met een radio-ontvangtoestel, met behulp waarvan in de oorlogsjaren naar Radio Oranje wordt geluisterd.

Replica vervaardigd door Ries IJsselmuiden Sr.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.