12. Lepeltjes en sieraden: teken van verzet

De Tweede Wereld Oorlog is 25 Voorhoutse voorwerpen en meer: Lepeltjes en sieraden als teken van verzet

Om de moed erin te houden, dat Oranje uiteindelijk de oorlog overwint, maken veel Nederlanders met behulp van munten met de beeltenis van Koningin Wilhelmina lepeltjes en sieraden. Ze worden gebruikt of heimelijk gedragen onder de revers van jassen of op de huid.

Het linker lepeltje gebruiken Aad en Jo Vlasveld uit de Boerhaavestraat 38. Het rechter lepeltje en het hangertje gebruikt Alie de Knorst , de oma van Emiel van der Hoeven. De inscriptie aan de achterzijde luidt: AS 1941 (Alie Slegtenhorst-van den Berg).

Een onbekende vrouw is op hongertocht. Ze komt op de fiets uit Amsterdam en belandt in Voorhout. Achterop zit een sterk vermagerd kind. De vrouw smeekt bij de familie Heemskerk om aardappelen en koolrapen. De onbekende krijgt het eten van Jo Heemskerk-van den Berg, de moeder van Jo Kraakman.

Zij is zó dankbaar voor het voedsel, dat ze een armband met zilveren dubbeltjes schenkt. Natuurlijk wil Jo Heemskerk die armband niet aannemen. De vrouw dringt aan; Jo kan niet weigeren. Ze belooft de onbekende vrouw: “Wanneer er weer vrede komt, dan moet u de armband zeker komen terughalen.” Daarvan komt het nooit.

* Terug naar de openingspagina met lijst onderwerpen.