Tentoonstelling Cutuur Verheft

In het kader van het 71-jarig bestaan van Toneelvereniging Cutuur Verheft organiseert de vereniging een tentoonstelling in het Kenniscentrum van de HKV aan de Bonekruidstraat 13.
Vrijdag 16 maart 2018 om 19.00 uuropenen Jan Klaasen en Katrijn op ludieke wijze de tentoonstelling. Speciaal voor deze gelegenheid is het Kenniscentrum ook op zaterdagochtend 17 maart van 10.00 – 12.30 uur geopend. ‘Een mooie aanleiding om eens een kijkje in de geschiedenis te nemen’, vindt het bestuur.

De toneelvereniging Cultuur Verheft is opgericht op 24 augustus 1947 en komt voort uit de Jozefgezellen. Deze groep mensen werd om de een of andere reden het toneelspelen moeilijk gemaakt. Men ging toen in KAB-verband (Katholieke Arbeiders Beweging) spelen onder de naam Culturele dienst van de KAB. In de eerste jaren van het bestaan werd er 2x per jaar een avondvullend stuk gespeeld. Dit is zo doorgegaan tot in de tachtiger jaren. In die periode zijn we steeds meer activiteiten gaan uitvoeren. Kindertoneel, straattoneel, schminken, bejaardentoneel, Sinterklaasactiviteiten, theaterprogramma’s en poppenkastvoorstellingen. Ook worden we steeds meer betrokken bij dorpsfeesten, openingen van gebouwen, jubilea enz. In de laatste tien jaar zijn er een aantal grote producties op de planken gezet, zoals De Jantjes, Ja Zuster, Nee Zuster en Zuster act. Kortom Cultuur Verheft bruist!

Naast het toneelspelen heeft Cultuur Verheft door de jaren heen ook veel bijdragen geleverd aan diverse dorpse activiteiten. Denk hierbij aan de intochten van Sinterklaas, de opening van de bibliotheek, 1000 jaar Voorhout, de feesten in de ruïne van Teylingen, de theaterdiners en veel meer. Ook dit wordt niet vergeten bij de tentoonstelling.

 

 

 

 

Foto uit de opvoering Kleren maken de man in 1977 (Collectie Cultuur Verheft).