Tentoonstelling 50 jaar Columbiaan

Sprong in het diepe

Zwemvereniging De Columbiaan is opgericht op 1 maart 1969. De vereniging komt voort uit de Stichting tot het bevorderen van Zwemonderricht in Voorhout. De zwemlessen worden gegeven in het Columbiabad, waaraan de vereniging haar naam dankt. Bij de oprichting was het een openlucht zwembad en lag op het terrein van de toenmalige Bisschoppelijke Nijverheidsschool (BNS) en het werd gedeeld met de broeders van die school.

Met de sluiting en de sloop van de BNS in de jaren ‘80 verdween ook het Columbiabad. De vereniging – die inmiddels naast leszwemmers ook uit volwassen zwemmers en wedstrijdzwemmers bestaat – week uit naar omliggende zwembaden. In die jaren ging er iedere zaterdag een bus met alle Voorhoutse zwemmers naar een zwembad in een naburige gemeente. Daar zwom iedere zwemmer met zijn eigen groep op eigen niveau in hetzelfde bad.

Toen op het terrein van BNS een nieuwe scholengemeenschap (KTS) verrees, vond de vereniging daar haar huidige thuisbad. Op de plek waar vroeger het Columbiabad lag, ligt nu een verwarmd 20 m binnenbad, met daarnaast ons clubhuis de Drijf Inn.

De vereniging bestaat uit een hechte club Voorhouters die naast zwemmen ook gezamenlijk allerlei andere activiteiten organiseert en onderneemt. Zwemvereniging De Columbiaan heeft sinds de oprichting in 1969 een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er is veel veranderd in die jaren, maar in de kern is de vereniging altijd gelijk gebleven:

Zwemvereniging De Columbiaan is een vereniging waar plezier in het zwemmen, saamhorigheidsgevoel en ambitie kenmerkend zijn.

Foto’s: Collectie BNS (zwart-wit), Kees den Elzen, HKV (kleur) en poster Emiel van der Hoeven. Foto rechtsonder openingshandeling 15 september. Vlnr: Coen Bel, voorzitter Columbiaan, Cok van Steijn, voorzitter HKV en wethouder Arno van Kempen.