Open Monumentendag 2018

 

 

 

 

Onder auspiciën van de Historische Kring Voorhout kunt u op vijf locaties kijken naar het historische verleden van Voorhout. 

1. Buitenplaats Nieuw Schoonoord (BNS) Rijnsburgerweg 4
Voor de laatste keer is er gelegenheid om in het museum van de Broedercongregatie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten de verzameling van historische voorwerpen en afbeeldingen uit vele gebiedsdelen te bewonderen. Algemeen overste Br. Th. Blokland pr. is aanwezig voor uitleg en om vragen te beantwoorden.

2. Boerhaavehuis en Boerhaavetuin. Centrum
Alleen vandaag zijn in de tuinkamer van het Boerhaavehuis, de pastorie van de Kleine Kerk, afbeeldingen te bezichtigen van bekende schilderijen van Herman Boerhaave zoals deze onder meer in het bezit zijn van het Boerhaavemuseum in Leiden en het Mauritshuis  in Den Haag. Deze wereldberoemde medicus, anatoom, scheikundige en botanicus is op 31 december 1668, 350 jaar geleden, in Voorhout geboren.

3. Sint Bartholomeuskerk. Centrum
In de kerk ligt een 12 pagina’s tellende gids met informatie over de geschiedenis van het gebouw. In nauwe samenwerking met Uitvaartonderneming Teylingen kunt u kijken naar rituelen en symbolen rondom overlijden en begraven in het verleden, heden en de mogelijkheden in de toekomst.

4. De Kleine Kerk. Centrum
Hier treft u een kopie aan van de doopakte van de beroemdste Voorhouter aller tijden. Herman Boerhaave werd op 1 januari 1669 door zijn vader, de predikant Jacobus Boerhaave in deze kerk gedoopt. U kunt ook kijken naar een film over de ontstaansgeschiedenis van dit unieke kerkgebouw. Ook ligt er het boek van het bezoek van Koningin Wilhelmina.

5. Kenniscentrum Historische Kring Voorhout. Bonekruidstraat 13
Hier kunt u de tentoonstelling bezichtigen over het leven en werken van Europeaan Herman Boerhaave (1668-1738). U kunt uiteraard ook de vele historische voorwerpen, welke in de afgelopen 20 jaar zijn gekregen, verzameld of aangekocht bezichtigen. Ook de uitgebreide collectie fotomateriaal over Voorhout en haar inwoners ligt ter inzage.