Open Monumenendag (OMD)

Mijn huis is jouw huis

Huis der Gemeente: bestuurscentrum

Programma in het kort:
– Tentoonstelling in het Bestuurscentrum;
– Lezing in het Bestuurscentrum door Kees den Elzen;
– Dorpswandelingen door Cok van Steijn;
– Beklimming toren St. Bartholomeuskerk o.l.v. een gids.

Door de Historische Kring Voorhout is het landelijke thema van de Open Monumentendag (OMD) Mijn Monument is jouw Monument vertaald naar Mijn Huis is jouw Huis. Onder deze noemer wordt er speciale aandacht gegeven aan het voormalige gemeentehuis, nu bestuurscentrum aan het Raadhuisplein. Het bestuurscentrum dat deze zomer dertig jaar oud is, zal op zaterdag 11 september van 11.00 tot 15.00 uur opengesteld zijn voor belangstellenden.

Het gebouw heeft tegenwoordig een functie voor de hele gemeente Teylingen en de ambtenaren van de drie gemeenten van HLTsamen. Maar tijdens de OMD ligt de nadruk op de rol van dit en vroegere gemeentehuizen in de zelfstandige gemeente Voorhout. In de hal van het gebouw is een tentoonstelling ingericht met gemeentelijke objecten. De trouwzaal met de prachtige gebrandschilderde ramen is ook te bezoeken.

Lezing: Van regthuys tot gemeentehuis

In de raadzaal in het Bestuurscentrum wordt op de halve uren, vanaf 11.30 uur in de raadszaal door Kees den Elzen een presentatie gegeven van ca. 15 minuten over de geschiedenis van Voorhout en de rol van raad- en gemeentehuizen in het dorp door de eeuwen heen. In de periode van het ambacht Voorhout vergaderden de schout, schepenen en secretaris in het Rechthuis. Pas omstreeks 1834 komt er een ruimte beschikbaar als Raadhuis voor de dan nog jonge gemeente. De eerste lezing start om 11.30 uur en de laatste is om 14.30 uur.

Dorpswandeling: volgeboekt
Elk heel uur, vanaf 11.00 uur, wordt in kleine groepen een korte dorpswandeling gemaakt onder leiding van gids Cok van Steijn. Aansluitend kan de toren van de St. Bartholomeuskerk worden beklommen. Vanwege de beperkte groepsgrootte kunnen de deelnemers zich vooraf inschrijven op info@hkv-voorhout.nl. Veel belangstellenden hebben zich al aangemeld voor deze wandeling en alle tijdstippen zijn al volgeboekt. Geïnteresseerden die nu niet op 11 september kunnen meewandelen worden door de HKV op een later moment uitgenodigd voor deze dorpswandeling.

Folder Open Monumentendag
Voor belangstellenden is er een folder beschikbaar met daarin de activiteiten rond deze OMD in Voorhout. Er is tevens een speciale folder gemaakt met details van de gebrandschilderde ramen. Die zijn bij gelegenheid van de opening van het gerestaureerde en uitgebreide gemeentehuis in 1955 door enkele instanties aangeboden aan de gemeente.