Inloop

Zin in praatje en oude herinneringen ophalen? Of onder het genot van een kopje koffie of thee oude foto’s en boeken bekijken? Dat kan allemaal tijdens De Dwarsdrijverpraet Inloopsoos in ons Kenniscentrum. Bezoek de tentoonstelling: 50 jaar zwemvereniging De Columbiaan.

Voorhout een halve eeuw geleden.

De Historische Kring Voorhout beschikt over een film met historische beelden van het dorp. Deze documentaire van een kleine twee uur is destijds gemaakt door de Karel Huijts (1904-1988) en Antoon van Kampen (1916-1981) en laat Voorhout zien in de periode tussen 1938 en 1966.

Een kaleidoscoop aan beeldmateriaal met korte stukjes over bijvoorbeeld het binnenhalen van burgemeester van Berckel in 1938 zowel als zijn uitgeleide in 1946. Maar ook de ontvangst van een latere opvolger, burgemeester Smolders in 1956. Verder beelden van de mobilisatie, de vordering van paarden tijdens de oorlogsjaren en het vertrek van de soldaten. Boerderij Rijnoord is in beeld met de van den Berch van Heemstedeweg. De jeugd vist bij de Nagelbrug waar een zandschuit voorbij vaart. De vroegere jaarlijkse bejaardentocht vertrekt vanaf de Prof. Nolenslaan. De kermis is vastgelegd met de ronde van Voorhout, stoelendans, tonknuppelen, ringrijden en tobbetje steken. We zien de ‘vliegende pater Vergouwen’ van Schiphol vertrekken naar Nieuw Guinea. Ook aanwinsten voor de plaatselijke middenstand komen voorbij. Een groot aantal onderwerpen tonen een interessante doorsnede van het toenmalige dorpsleven.

Kortom een schat aan materiaal van het Voorhout van een halve eeuw geleden. De HKV zal deze historische film vertonen tijdens deze inloopmiddag. Dan wordt de film dus ook gestart die ongeveer tot vier uur zal duren. Voor elke rechtgeaarde inwoner van Voorhout een prachtige kans om de gebeurtenissen en de omgeving te zien zoals die er toen uitzag.

Bent u niet zo geïnteresseerd in Voorhout van vroeger, dan is er natuurlijk de tentoonstelling van de jubilerende zwemvereniging De Columbiaan om te bezoeken. Verder is er de bibliotheek met een schat aan boeken betreffende Voorhout, de omliggende dorpen en de Duin- en Bollenstreek. In de fotoboeken kunt u een deel van het beeldmateriaal vinden waarover HKV beschikt.

Maar bij een kopje koffie of thee kunt u altijd ook dorpsgenoten treffen, anekdotes uitwisselen, verhalen vertellen of er naar luisteren.

Uw gastvrouw is Nelleke van Steijn of Liesbeth Heemskerk. Van het bestuur is aanwezig Monique van Buul.

Verder liggen er in het Kenniscentrum oude ingebonden uitgaven van het Leidsch Daglad ter inzage.