Gezocht

Onbekende locatie
Dit fraaie plaatje moet ergens in Voorhout zijn geschoten. Maar waar? En wie is de fotograaf? Al is aan de stijl van de foto enigszins de hand van de meester te herleiden.

 

 

 

 


 

Aquarel Aad Mustert
In het archief van de vereniging bevindt zich een digitaal beeld van een aquarel van de hand van Aad Mustert. Het heeft de beschrijving: Gezicht op boerderij Jagtlust aan de Jacoba van Beierenweg. De Delftenaar Mustert exposeerde in 2012 in Warmond. De HKV is benieuwd waar deze aquarel zich nu bevindt. (2 maart 2017)

 

 


Onbekende militaire foto

Is er op onderstaande foto sprake van een troepenverplaatsing? Het heeft er veel van weg. Welke brug of water mag dit zijn? Links ziet men zandschuiten. Er is sprake van het afgraven van duinen? Misschien in de Amsterdamse Waterleiding? De achterzijde van de kaart geeft niets anders aan dat de kaart van een militair is. De fotokaart is in 1917 naar Noordwijkerhout verstuurd. (1 februari 2017)


Onbekende generatiefoto
Vier generaties van één familie, waarvan lang gedacht werd dat het de Voorhoutse familie Paardekooper betrof. Dat bleek niet zo. Wie zijn het dan wel? De foto komt uit de nalatenschap van Martinus Venne en Helena Clasina de Groot.

 

 


Onbekende Trouwfoto
Voor een van onze relaties zoekt de HKV naar de namen en datum van het huwelijk van dit echtpaar. Mogelijk is de bruid Jacoba Antonia van Dam (15 maart 1909), dochter van Cornelis en Francisca van Dam-van Dorp. Jacoba verhuisde op 21 september 1945 naar Boxmeer.

 

 

 

 

 

 

 

 


Sursum Corda en Bartholomeusklok
Na de oorlog verscheen in deze regio de krant Sursum Corda; Latijn voor Verheft uw hart. De Voorhoutse Batholomeusparochie had een abonnement op 425 exemplaren. Sursum Corda bevatte veel informatie over Voorhout.
De Bartholomeusklok was een uitgave van de parochie St. Bartholomeus. Deze Voorhoutse krant verscheen vanaf 1933 bij Graficus in Lisse. In het archief van de Bartholomeuskerk is slechts één exemplaar uit 1940 bewaard gebleven.
De HKV wil deze kranten graag digitaliseren. Wie zet de vereniging op het spoor van Sursum Corda en de Bartholomeusklok? (12 juni 2014)


Onbekende Noordwijkse schilder
Het laatste nieuws over dit schilderij is als volgt:
Willem PLUG, visser, straatveger, amateurschilder, geboren Noordwijk 30-09-1908 en overleden Noordwijk 07-07-1997 op 88-jarige leeftijd, zoon van Johannes PLUG, visser, en Krijntje AMMERAAL. Stijntjesduinstraat 10. Gehuwd op 22-jarige leeftijd Noordwijk 02-04-1931 met Jansje DUIJNDAM, 23 jaar oud. Uit dit huwelijk: 2 kinderen.

Catharina Cornelia PLUG, geboren Noordwijk 09-11-1920, overleden Noordwijk 05-10-2006 op 85-jarige leeftijd, dochter van Gerardus PLUG, schipper, en Cornelia VERLOOP. Gehuwd met Willem PLUG.
Uit dit huwelijk 1. Neeltje Cornelia. 2. Catharina Cornelia. (17 juni 2015)

Tijdens de Braderie ontving de HKV dit schilderij. Aan de achterzijde staat vermeld: C.C. Plug, Golfweg 22 [Noordwijk]. Bij het Genootschap Oud Noordwijk is deze schilder onbekend.
De HKV is geattendeeerd op een rouwadvertentie in het Leidsch Dagblad van 27 november 1967. Het betreft het overlijden van de 49-jarige Willem Plug. Zijn echtgenote is C.C. Plug-Plug. Catharina Cornelia Plug (1920-2006), zou de maker van het bedoelde schilderij kunnen zijn, maar ook de eigenaresse. Wie kent deze Noordwijkse?
(2 november 2012 – 8 juni 2015)Uit het archief van Voorhout: Koninklijk bezoek op 14 februari 1961
Koningin Juliana bezoekt de bollenstreek en Voorhout. Ter ere van het bezoek wordt onder regie van Aad Vlasveld, in de vorm van een “levende bloemenruiker”, een uiteenzetting gegeven over onderwijs in de streek door een aantal leerlingen van verschillende scholen. (2 van elk schooltype). Wie spelen er mee in dit spel? (9 augustus 2011; GAV0095)


Uit het archief van Ferry Knop: Koninginnedag 1998
De genodigden voor het gemeentehuis. We herkennen Theo van Leeuwen, To Vlasveld, Nel van den Berg, Henk van Os, Willem van den Nouland en de oud-burgemeester van Noordwijkerhout. Wie staan er nog meer op deze foto en waar precies? (3 mei 2011; HKV0161)

 

 


Uit het archief van Ferry Knop: Kinderkoor naar Annie februari 1998
Het Voorhouts Kinderkoor gaat met een Beukbus naar musical Annie. Van deze groep is geen enkele naam bekend. (8 augustus 2011; HKV0158)

 

 

 


Burgemeestersbijeenkomst?
In het archief van de gemeente bevindt zich bovenstaande ingelijste foto die gemaakt is door Joh. H. Holm, Weteringschans 78 in Amsterdam. Wanneer, waar en ter gelegenheid waarvan is totaal onbekend. Amsterdam? Daar lijkt het wel op, zo wordt bevestigd. De in Amsterdam geboren Johan Hendrikus Holm leefde van 1870 tot 1955. Hij woonde onder meer in Dordrecht, Driebergen, Utrecht en in Mainz en Offenbach in Duitsland. (Bron: Photographers in the Netherlands. Born befor 1900, blz. 247-H) Kranten geven geen uitsluitsel en portretherkenning leidt niet tot een verklaring.

In de vorige eeuw was het gebruikelijk dat burgemeesters en gemeente-secretarissen regelmatig een bijeenkomst hadden. Mogelijk staat op deze foto één van Voorhouts burgemeesters. G. Bulten of een van zijn opvolgers is het zeker niet. Dat zou betekenen dat een burgemeester van Oegstgeest (die ook burgemeester van Voorhout was) op de foto moet staan. Burgemeester Griethuijzen is het zeker niet. Hij had een enorme baard. Van burg. De Kempenaer hebben wij geen afbeelding om te kunnen vergelijken. Rest nog burgemeester Hendrik Derk Terwee. Daarmee dateren we de foto direct voor 1900. De meest links staande persoon zou hiervoor in aanmerking kunnen komen. Maar zeker weten doen we niet. Wie wel? (9 maart 2011)