Kees den Elzen wint Teylinger Geschiedenisprijs 2022

Kees den Elzen ontvangt oorkonde en piramide van Elsbeth Koek. (Foto HKV / Hubert Heuzen)

Woensdagavond 9 november kondigden onverwacht in het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout Thomasvaer (Chris Tetteroo) en Pieternel (Edith Wolvers) in dichtvorm de prijsuitreiking van de Teylinger Geschiedenisprijs 2022 aan. Wethouder Elsbeth Koek sprak over het ontstaan van de prijs en het belang van cultuur en samenwerking tussen de culturele verenigingen. De vier genomineerden waren: Arie Dwarswaard, Kees en Elzen, Emiel van den Hoeven en Cok van Steijn,. Alle vier hebben een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van Voorhouts historie. Onder tafelgeroffel opende de wethouder de envelop en onthulde Kees den Elzen als de winnaar van de Teylinger Geschiedenisprijs 2022. Den Elzen ontving een glazen piramidevormig kunstwerk gemaakt door de Warmondse kunstenaar Jan Paul Kruimel met daarop het wapen van de gemeente Teylingen en de logo’s van de HKV, SOS en Historisch Genootschap Warmelda.

Jury
De jury van de Teylinger Geschiedenisprijs 2022 stond voor de moeilijke taak om een keuze te maken uit de vier genomineerden al die jarenlang een zeer belangrijke rol spelen of gespeeld hebben bij het behouden en uitdragen van de historie van Voorhout. De jury heeft gemeend om deze prestigieuze prijs, die eenmaal per drie jaar aan het dorp Voorhout toekomt, in 2022 toe te kennen aan Kees den Elzen. Den Elzen is in Noordwijkerhout geboren en woont sinds oktober 1991 in Voorhout.

Oorlog
Toen Den Elzen in 2016 toetrad tot het bestuur van de HKV nam hij zitting in de redactie van de Dwars Op. In de afgelopen zeven jaar schreef hij ruim honderd artikelen voor het blad. Daarnaast was hij in 2017 de trekker van de Dwars Op Junior bestemd voor de gastlessen bij de basisscholen. In 2020 wordt ook de special Opdat We Niet Vergeten over bekende en onbekende Voorhoutse oorlogsslachtoffers samengesteld. Vooral dankzij Den Elzen is in 2017 het oorlogsmonument aan het Raadhuisplein herzien. Voor de Joods-Duitse rechter Fritz Hirschfeld, die in 1940 zijn toevlucht zocht in Huize Agnes, startte Kees een procedure voor de plaatsing van een struikelsteen. Op 3 mei 2021 werd dit bekroond met de onthulling ervan voor de huidige PLUS Van Dijk aan de Herenstraat.
Voor de groepen 7 en 8 van de Voorhoutse basisscholen organiseerde hij in 2020-2021 het 75 Jaar Bevrijding Kunstproject, waarvan de beschilderde stoeptegels nog te zien zijn in het trottoir bij de spoorwegovergang. Hij organiseert lezingen voor verenigingsleden en schuift veelvuldig aan bij Bollenstreek Omroep.

Genealogie – PR
Den Elzen heeft als stamboomonderzoeker met zijn team de genealogiebank voor de HKV-website opgezet. Hierin staan meer dan 30.000 namen. Op elke laatste zaterdagochtend van de maand is hij te vinden in het Kenniscentrum om belangstellenden te helpen en te adviseren bij genealogisch onderzoek. Verder verzorgt hij de PR van de HKV en zit hij in meerdere werkgroepen in de streek, doet regelmatig voorstellen, maant de gemeente als blijkt dat er een straatnaam onjuist gespeld is zoals de Dr. Kuyperlaan en spreekt het kabinet aan in een poging om de laatste wens van Jacoba van Beieren te vervullen om in het Zeeuwse Maartensdijk begraven te worden. Den Elzen publiceert daarnaast in de NoVaTo-bode.

Dwarsdrijver
Hij heeft zich in de afgelopen jaren onderscheiden door zijn niet-aflatende enthousiasme om Voorhouts geschiedenis uit te dragen. Hij toont hij zich een ware Dwarsdrijver.

De genomineerden met wethouder Koek geflankeerd door Pieternel en Thomasvaer.

Cok van Steijn, Kees den Elzen, Arie Dwarswaard en Emiel van de Hoeven. (Foto HKV / Hubert Heuzen)