Zuid-Afrika aan de Rijnsburgerweg

Huize Windhoek met Cornelis Loeff aan de Kleiweg / Rijnsburgerweg (Collectie HKV / HKV00479).

April 2022 – Burgemeesterszoon Cornelis Loeff is jurist. Tijdens zijn actieve leven is hij advocaat en notaris in zuidelijk Afrika. In 1925, als hij vijftig jaar is en voldoende geld heeft verdiend, komt hij terug naar Nederland. Hier trouwt hij met Johanna Bos. Het echtpaar vraagt en krijgt toestemming om een houten landhuis te bouwen aan de Rijnsburgerweg, in die tijd bekend als de Kleiweg. De woning wordt in korte tijd gebouwd en krijgt de naam Windhoek, de naam van de hoofdstad van Duits-Zuidwest-Afrika, het huidige Namibië.

De echtgenote van Cornelis Loeff blijkt een gevierd filmactrice te zijn geweest. In de tijd van de stomme film viert Annie Bos zoals ze bekend is, grote successen. De geboren Amsterdamse is dochter van een kunstschilder. Vader zorgt dat zijn dochter een toneelopleiding krijgt en ze treedt al op 23-jarige leeftijd op in het theater. Als model voor reclamefotografie komt ze in aanraking met regisseur Maurits Binger. In 1912, ze is dan 26 jaar, speelt ze haar eerste filmrollen. Haar populariteit groeit door haar natuurlijke speelstijl. Ze krijgt de bijnaam ‘de Nederlandse Asta Nielsen’. Ze wordt al snel een veel gevraagde actrice en uiteindelijke speelt ze in 49 films. De geluidsfilms zijn dan nog niet uitgevonden. In de Verenigde Staten wordt ze ‘the little Dutch girl with the sad eyes’ genoemd. In 2006 brengt Willeke van Ammelrooy haar op het toneel tot leven in haar theatermonoloog Toen het licht verdween.

In 1926 trouwt Annie Bos met Cornelis Loeff en eind 1935 betrekt het echtpaar de woning Windhoek in Voorhout. Cornelis Loeff overlijdt hier in 1957 en zijn weduwe blijft nog een aantal jaren in Voorhout wonen. Zij sterft in 1975 in een rusthuis in Leiden.

De geschiedenis van het echtpaar Loeff-Bos wordt beschreven in de voorjaarsuitgave van de Dwars Op, het magazine van de Historische Kring Voorhout (HKV). De leden krijgen het blad een dezer dagen bezorgd.

De leerlingen van de groepen acht van de basisscholen kregen al eerder een Dwars Op Junior mee naar huis. De HKV verzorgde vorige week op alle basisscholen in Voorhout gastlessen over de Tweede Wereldoorlog. Daarbij stonden de ervaringen van de inwoners van Voorhout tussen mobilisatie en bevrijding centraal. In de speciale uitgave Dwars Op Junior zijn een aantal van die Voorhoutse verhalen van 1939 tot 1945 opgetekend.