Van stemlokaal naar clubcafé

Stembureau in het Kenniscentrum van de HKV (Foto: HKV, Kees den Elzen)

In het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout (HKV) was vorige week een stemlokaal ingericht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het heeft wat verhuizingen van meubilair en materialen gevraagd om de Oosthoutzaal hier geschikt voor te maken. Speciaal in coronatijd is de gemeenschap hiermee gediend. Het is nu aan de politieke partijen om de puzzel te leggen en het verkiezingsresultaat te vertalen in een coalitieakkoord en een daadkrachtig en stabiel college van B&W.

Intussen staan tafels en vitrinekasten weer op hun oorspronkelijke plaats. Daarmee zijn de lokalen van de HKV weer klaar om bezoekers te ontvangen. Ook de Foranholtezaal is weer toegankelijk en de schilderijen, portretten en historisch materiaal zijn daar te zien. Het inmiddels traditionele HKV-café op de laatste zaterdag van de maand, deze keer 26 maart aanstaande, kan weer plaatsvinden. Dan staat de deur van het Kenniscentrum van 10.30 tot 12.30 uur open. Voor belangstellende bezoekers is het boek In smarten geboren … over de geschiedenis van de congregatie van de broeders van de BNS gratis af te halen. Op het scherm in de Oosthoutzaal worden oudere films van Voorhout vertoond. De op 9 maart gedraaide film over de opening van het station Voorhout was een groot succes en kan op verzoek nogmaals vertoond worden. En er is nog meer nieuw en interessant beeldmateriaal in foto’s en films beschikbaar.

Voor degenen die op zoek willen naar hun voorouders is er als altijd op de zaterdag, een ervaren amateur stamboom-onderzoeker (genealoog) aanwezig die kan helpen en advies geven. Daarmee kan de bezoeker een begin maken met het persoonlijke Verborgen Verleden. Bij een gratis kopje koffie of andere verfrissing kunnen herinneringen en verhalen over Voorhout van vroeger worden uitgewisseld. Dat zal ook ditmaal vast en weer leiden tot interessante geschiedenissen en anekdotes.