Ruim driekwart eeuw getrouwd!

Echtpaar in een boereninterieur door Izaak Jansz. de Wit, naar Wybrand Hendriks, 1794 (Collectie Rijksmuseum).

In 1795 is het Sassemse echtpaar Paulus Vincent en Barbara Jansen 77 jaar en ruim twee maanden getrouwd als Paulus, de jongste van het echtpaar, op de leeftijd van 104 jaar, 3 maanden en 13 dagen, overlijdt. Zijn echtgenote sterft een paar jaar later, als ze meer dan 103 jaar is. Dit is heel bijzonder omdat Paulus en Barbara in de achttiende eeuw leefden, een periode waarin de levensverwachting tussen de dertig en veertig jaar was. André van Noort bracht recent bijgaande tekening en informatie mee tijdens het interview bij Bollenstreek van Toen (BO). Of de lezer ook zulke spectaculaire voorouder-echtparen heeft kan onderzocht worden via stamboomonderzoek, maar is niet waarschijnlijk.

Tijdens het HKV-café dat de Historische Kring Voorhout op 26 februari, de laatste zaterdag van deze maand, organiseert, wordt u desgevraagd op pad geholpen om uw voorouders in kaart te brengen. Het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat 13 in Voorhout is van 10.30 uur tot 12.30 uur weer voor iedereen, lid of geen lid, toegankelijk. Dan is de koffie bruin, of is er naar wens een verfrissing voor de bezoekers. Een ervaren amateur-genealoog kan helpen om een begin te maken met het bouwen van een persoonlijke stamboom.

De Foranholtezaal van het Kenniscentrum is kort geleden opnieuw ingericht en hier kan de bezoeker schilderijen, tekeningen en portretten van Voorhout en haar inwoners aanschouwen. Op het grote scherm in de Oosthoutzaal van het Kenniscentrum worden films vertoond uit de nalatenschap van de ras-Voorhouter en verzamelaar Ad Deutekom. In fotoboeken kan gebladerd worden waarbij de HKV natuurlijk ook belangstelling heeft voor uw aanvullende informatie van afgebeelde personen en gebouwen. Gewoonlijk vinden aan de koffietafel geanimeerde gesprekken plaats met geschiedenissen en anekdotes over Voorhout in vroeger dagen.