Herenstraat 108 ontvangt HKV-Restauratieprijs 2021

 

 

Eigenaar Peter Kales en wethouder Marlies Volten geven aan waar het ereplaatje moet komen (Foto: HKV / Kees den Elzen).

Het was op zaterdagmiddag 25 september een gezellige drukte op het terras vóór Herenstraat 108. De Historische Kring Voorhout reikte daar de HKV-Restauratieprijs 2021 uit aan Peter Kales. Kalis heeft dit pand voor de poorten van de hel, dat wil zeggen kort voor sloop, gekocht en fraai laten opknappen.

Warmerdam
De in 1866 geboren bollenkweker Piet Damen liet omstreeks 1900 deze kwekerswoning bouwen met daarachter een kleine bollenschuur op het, toen nog, open bollenland tegenover de kerk. Via zijn dochter Fie Damen die met Jan Warmerdam (Jan van Krijntje senior) trouwde kwam het pand in bezit van de familie Warmerdam waarvan hier meerdere generaties woonden.

Sloopvergunning
In 1946 is de woning gesplitst waarna het echtpaar Verhaegen hier ook woonde. In 1995 is het hele perceel verkocht aan een projectontwikkelaar. Na bewoning door gastarbeiders raakte de woning in deplorabele staat en is er in 2008 een sloopvergunning aangevraagd en gekregen. Het karakteristieke bollenschuurtje achter het huis is afgebroken, maar de woning zelf kon na aankoop door Peter Kales behouden blijven.
In de recente periode zijn het dak en de gevel zorgvuldig gerestaureerd en het aanzien van de Herenstraat is daarmee sterk verbeterd. Aan het interieur van het huis moet nog het een en ander worden gedaan. De benedenruimte wordt een dependance van Cheers! met een bar en ruimte voor circa 75 gasten. Intussen is er ook vergunning verleend om twee kleine appartementen te realiseren. Uiteindelijk is de bedoeling dat de ruimte tussen het pand en het naastgelegen Cheers! overdekt gaat worden. De uitbaters van Cheers!, Robin Bierman en Kevin van Pelt zijn erg blij met de nieuwe mogelijkheden die het terras en de binnenruimte van Herenstraat 108 bieden.

Voorbeeld
De HKV is erg blij dat deze ruim een eeuw oude kwekerswoning behouden is gebleven en zorgvuldig is gerestaureerd. De symmetrische gevel met twee vensters links en twee rechts is een mooi voorbeeld van de architectuur van het begin van de vorige eeuw. Het pand is weer een pareltje voor de dorpskern. Met een hoge mate van functionaliteit wordt verwacht dat met onderhoud en zorg ook de toekomst verzekerd is. Voorzitter Cok van Steijn feliciteerde Peter Kales en overhandigde een schilderij van de woning vervaardigt door kunstenaar Esther Kortkaas. Wethouder Marlies Volten gaf vervolgens aan waar het schildje op de prijswinnende gevel bevestigd kan gaan worden.